Vuoden Barista 2011

Vuoden Barista -kilpailu

Speciality Coffee Association of Europe (Finnish Chapter) ry järjesti yhdessä Suomen Erikoiskahvi-yhdistyksen kanssa Vuoden Barista 2011 -kilpailut, joiden finaali käytiin Hotelli Crowne Plazassa 5.3.2011.

Kilpailu oli avoin kaikille kahviloissa ja ravintoloissa työskenteleville alan ammattilaisille, ja kaikkien ilmoittautuneiden kesken käytiin semifinaali 17.2.2011. Semifinaalien kuusi parasta baristaa pääsivät tiukkaan finaaliin näyttämään taitonsa ja tavoittelemaan Vuoden Baristan titteliä.

Kilpailusuoritus käytiin kansainvälisin säännöin

Kullakin kilpailijalla on 15 minuuttia aikaa valmistaa 4 espressoa, 4 cappuccinoa ja 4 omalla reseptillä valmistettua kahvijuomaa. Lisäksi heillä on 15 minuutin valmistautumisaika ennen suoritusta ja 15 minuutin siivousaika suorituksen jälkeen. Juoman koostumuksen, ulkonäön ja maun lisäksi tuomarit arvioivat baristan tekniikkaa, työskentelyä, siisteyttä ja esiintymistaitoa. Kahvijuomien tulee olla hyvin valmistettuja, hyvän makuisia ja tasalaatuisia. Baristan on kyettävä valmistamaan monipuolisia tuotteita, hallittava työvälineensä ja oltava hyvä asiakaspalvelija.

Finaalin tulokset

Kisa-areenalle oli kertynyt suuri joukko yleisöä ja kannustajia.  Sponsoripisteissä kävi kuhina erilaisten maistiaisten ja tuotetarjousten ympärillä, ja väki jonotti kisamaistopisteeseen testaamaan finalistien kisaespressoja.

Jännittävän finaalin voiton ja siten Vuoden Barista 2011 –tittelin vei Lauri Pipinen. Hänen suorituksensa sai tuomaristolta tasaisen hyvät pisteet niin itse juomien osalta kuin esityksen ja omistautumisenkin osalta. Laurin kokonaispistemäärä oli 502,5.

Vuoden barista 2011
Lauri pipinen on Vuoden Barista

Lauri työskentelee helsinkiläisellä Kaffa Roasterylla, ja opiskelee ravintolakokiksi – takana ovat jo restonomiopinnot. Lauri toimii Kaffalla baristana, ja osallistuu paahtimotyöhön, tuotekehittelyyn ja toiminnan kehittämiseen. Ennen Kaffaa Lauri on työskennellyt helsinkiläisessä Kaffecentralenissa, ja ensimmäinen baristan paikka hänellä oli lohjalaisessa Cafetoriassa, jossa kahvikipinä peruuttamattomasti syttyi. Ennen sitä Lauri oli ehtinyt olla kotibarista noin puolentoista vuoden ajan. Vuoden Baristassa Lauri
kilpaili ensimmäistä kertaa.

Lauri lähtee edustamaan Suomea Bogotassa Kolumbiassa 2.-5.6.2011 järjestettävään World Barista Championship –kilpailuun, ja liittyy Suomen Erikoiskahviyhdistyksen baristamaajoukkueeseen, jonka tulevia haasteita on mm. Nordic Barista Cup 2011, joka järjestetään Kööpenhaminassa.

Toiseksi 487,5 pisteellä sijoittui vuoden 2010 baristamestari  Joona Suominen turkulaisesta ”baristamestaritehtaaksikin” kutsutusta Café Artista.

Joona Suominen sijoittui toiseksi Vuoden Barista -kisoissa

Kolmannelle sijalle 463 pisteellä ylsi Antti Mäkinen Helsinkiläisestä La Torrefazionesta.

Antti Mäkinen oli kolmas Vuoden Barista -kilpailussa

Neljäs sija: Kalle Freese 428,5 pistettä (Kaffa Roastery, Helsinki)
Viides sija: Antti Suomela 368 pistettä (Meira, Helsinki)
Kuudes sija: Tommi Wessman (Kaakaopuu, Helsinki)

Tuomaristo

Tuomaristo koostui kahvialan ammattilaisista, joilla on paitsi kokemusta tuomaroinnista ja kilpailemisesta, myös pitkä kokemus kahvilalan eri toiminnoista maistamisesta paahtamiseen ja maajoukkuetoimintaan.

Päätuomarina toimi Annar Alas ( Gourmet Coffee, Tallinna).

Makutuomareina toimivat Benjamin Andberg (freelancer, Helsinki), Simo Horto (Kahvila Valo, Tampere), Kati Kljukina (Vendor Eesti Oü, Tallinna) ja Marja Touri (Paulig, Helsinki).

Tekniikkatuomareina toimivat Karoliina Mäkelä (Oy Vendor Ab,Helsinki) ja John Söderlund (Kaffecentralen Ab, Helsinki).

Haastattelupyynnöt

Finalistien ja voittajan haastattelupyynnöt pyydetään tekemään osoitteen nc@scae.fi kautta. Valokuva- ja lisätietopyynnöt voidaan osoittaa paitsi em. osoitteeseen, myös karoliina.makela@seko.fi

Vuoden Barista 2011 –kilpailun sponsorit ja yhteistyökumppanit

Sponsoriemme avulla pystyimme toteuttaman tämän tapahtuman. Suuri kiitos heille tuesta!

Pääsponsori

Laitesponsori

Sponsori

Yhteistyökumppani


Mainokset

4 comments

  • Pahoittelut asiasta. Marja Touri tosiaan oli neljäs makutuomari edustaen Oy Gustav Pauligia.

   Terveisin,
   Mikko Sarén

 1. Onnea voittajalle!

  Harmi kun en päässyt työkiireiden vuoksi paikan päälle seuraamaan.
  Taso oli kuulemma taas loistavan hyvä.
  Hyviä kahvihetkiä :)

  Lasse Tampereelta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s