Melbournen MM-kilpailut: USA:lle tuplavoitto

Melbourne on edelleen kiireinen, kun maailman parhaat baristat, paahtajat ja kahvilanomistajat kiertelevät kaupungin parhaissa paahtimoissa ja kahviloissa juomassa maukasta kahvia. Kun MM- kisat ovat nyt ohitse, kaikki voivat rentoutua ja inspiroitua kauniista tiloista ja mahtavast ruoasta. Amerikkalaiset hallitsivat tämän vuoden MM-kilpailuja, pohjoismaalaiset eivät päässeet jatkoon ja monet henkilöt eivät halua kiillottaa hetkeen kupin kuppia.

Suomalaiset Kalle Freese ja Noora Kahila saapuivat Melbourneen hyvissä ajoin ennen torstaina alkaneita kilpailuja. Kalle treenasi Coffexin tiloissa muiden pohjoismaalaisten kilpailijoiden kanssa ja Noora haki sponsoreiltaan sifonit World Brewers Cuppia varten.

Kallen perjantain ensimmäinen kierros meni hienosti klo 08.40 aamulla, mutta kahvoissa olleen väärän kokoisen sihdin (18g sihti 20g sihdin sijaan) myötä Kallelle tarjottiin mahdollisuutta vetää suorituksensa toiseen kertaan iltapäivällä. Kallen suoritukset menivät hienosti, vaikka Kallen kahvi ei toiminut toimitulla tavalla harjoituksissa papujen tuoreuden takia. Onneksi Tim Wendelboen paahtama brasialainen Citio Canaa toimi kuitenkin kilpailutilanteessa mallikkaasti ja vaikka Kalle ei päässytkään semifinaaleihin, oli mies onnellinen suorituksestaan.

World Barista Championshipin semifinaaleihin ei päässyt kukaan muukaan pohjoismaalainen, vaikka varsinkin Norjan Rasmus Helgebostad (525 pistettä) ei ollut kovinkaan kaukana 12 semifinalistin joukosta. Kalle (519 pistettä) jäi vain puolitoista pistettä Ruotsin Oskar Alverusista (520.5 pistettä). Tanskan Rasmus Gamrath (455.5 pistettä) jäi hieman kauemmas pisteissä muista pohjoismaalaisista sijalla 33. Viimeinen semifinalisti, Kreikan Thanasis Nikolis, sai 544.5 pistettä.

Pohjoismaalaisten jääminen ulos semifinaaleista oli huono uutinen hyvin pärjänneille kilpailijoille ja spekulaatiot tuomariston arviointityöstä jatkuvat kulissien takana. World Barista Championshipin semifinaaleihin ylsivät lopulta Ranska, Italia, Uusi-Seelanti, USA, Irlanti, Australia, Kreikka, El Salvador, Kanada, Guatemala, Britannia ja Etelä-Korea.

World Barista Championshipin semifinaaleissa kilpailiin kuudesta finaalipaikasta, jotka lopulta jaettiin ansiokkaasti Australian, USA:n, Irlannin, Italian, Uusi-Seelannin ja El Salvadorin kilpailijoille. Finaalit järjestettiin sunnuntaina täydelle katsomolle, jossa istuivat monet edellisvuosien WBC-voittajat. Tunnelma oli huipussaan, kun El Salvardorin edustaja käytti suorituksessaan maansa kahvia, Uusi-Seelantilainen oli muuten erinomainen mutta tekniikka ei ollut johdonmukaista ja Irlanti tarjoili signature-juomansa kaljapullosta. USA:n Pete Licata suoritti hyvin hallitun ja joidenkin mielestä vanhanaikaisenkin suorituksen, kun Australian Matthew Berger toi lavalle uuden tamppaustyylin ja käytti espressojensa jauhamiseen suodatinkahveihin tarkoitettua finesit (pienet jauhetun kahvin partikkelit) poistavaa myllyä. Matt oli myös äärettömän nopea ja hyvä esiintyjä. Matt oli lisäksi valinnut maitonsa tietyistä lehmistä, joiden nimet olivat Fragles ja Blossom läheiseltä maatilalta Australian Victoriasta.

Monien yllätykseksi World Barista Championshipin kuninkaaksi kruunattiin pitkän ajan kahviammattilainen, USA:n Pete Licata (631 pistettä) kahdentoista pisteen erolla Australian Matthew Bergeriin (619 pistettä). Pete teki neljä cappuccinoa kerralla, käytti signaturessaan bittereitä ja oli erittäin varma suorituksestaan. Kilpailu oli kuitenkin tiukka, sillä Matt Berger olisi voittanut Licatan ensimmäisen kierroksen pisteiden mukaan. Licatan voitto oli pettymys monille uusia tuulia kisoihin toivoville kahvi-ihmisille, sillä Licatan suoritus oli kuin suoraan oppikirjasta verrattaen Bergerin edistykselliseen ja kehittyneeseen kilpasuoritukseen. Bergerin yksi työnkuva Melbournessa St. Alilla onkin baristojen taitojen ja uusien kahvinteon muotojen kehittäminen.

World Brewers Cupin vei tänä vuonna myös amerikkalainen Erin McCarthy, joka voitti hieman alle kolmella pisteellä etelä-korealaisen Jung InSungin. Suomalainen Noora Kahila sijoittui paikalle 16 kilpailun yhdeksästätoista kilpailijasta. Nooran avoin ja pakollinen kierros sujuivat hyvin, mutta suuren jännityksen vuoksi Nooran omien sanojensa mukaan hän oli vaikuttanut tuomareille hieman kaukaiselta kisatilanteessa. Joka tapauksessa osallistuminen suodatinkahvin maailmanmestaruuskisoihin oli Nooralle hieno ja opettavainen kokemus. Tällä hetkellä Noora viettää lomaa pohjoisessa ja surffaa menemään. Hyvää lomaa Noora!

World Barista- ja Brewers Cupin kruunasi sunnuntaina järjestetty Sweet Fantacy -juhlat, jotka tunnetaan yleisesti hyvinä bileinä kahvi-ihmisten keskuudessa. Tämän vuoden bileiden teema oli sirkus ja juhlissa nähtiinkin esimerkiksi valokuva-automaatti, josta monet kahviystävät saivat kotiin vietäväksi hienoja kuvamuistoja.

Vaikka virallisista World Coffee Eventsin kilpailuista ei tullutkaan Suomeen mitalia, suomalainen Wille Yli-Luoma voitti hopeaa Aeropressin valmistuksen MM-kilpailuissa perjantaina. Wille on portlandialaisen paahtimon Heart Coffee Roastersin ylpeä omistaja ja kaiken lisäksi äärettömän hyvä tyyppi. SCAE Suomi onnittelee Willeä lämpimästi ja kiittää hauskasta seurasta koko kuluneen viikon ajalta. Willen hopearesepti löytyy täältä, jotta sinä voisit tehdä yhtä hyvää kahvia kuin yksi maailman parhaista paahtajista.

Kiitos kaikille suomalaisille kilpailijoille, sponsoreille, ystäville, tyttö- ja poikaystäville, tuomareille, vapaaehtoisille, juontajille ja kaikille kahvikavereille, jotka teitte suomalaisten osallistumisen maailman parhaimpiin kahvikisoihin mahdolliseksi.

Tästä on hyvä jatkaa! Seuraavaksi odotettavissa päivitystä Melbournen parhaista kahviloista ja Melbournessa vaikuttavasta suomalaisesta naisbaristasta.

  • Tarkastele World Barista Championshipsin tuloksia täällä.
  • Tsekkaa World Brewers Cupin tulokset ja pisteet täältä.
  • Lue lisää juttuja kilpailuista Sprudgen sivuilta.

Picture: sprudge.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s