Coffee Pal: Tapaa suomalainen naisbarista Melbournessa, Milla Vainikainen

Milla Vainikainen, 24, on hymykasvoinen nuori nainen, joka hurahti kahviin viitisen vuotta sitten. Milla työskentelee nykyisin Melbournessa Market Lane Coffee -paahtimon kolmessa eri kahvibaarissa ja suuntaa tällä hetkellä kohti pohjoista poimimaan kahvimarjoja suorittaakseen kolmen kuukauden pakollisen maatilatyön saadakseen toisen vuoden viisumin Australiaan. Milla on nuoremman polven, mutta jo pidemmän ajan suomalainen kahviammattilainen, joka on yksi Suomen kahviteollisuuden tulevaisuuden toivoista.

Millan kahvitaival alkoi Helsingin Kampin kauppakeskuksesta sijaitsevasta Kaakaopuusta vuonna 2007 ja jatkui lopulta Kaffecentralenin kautta Tukholmaan ja Helsinkiin Johan & Nyströmille. Milla treenasi ruotsinkielen taitoaan ja kahvitietouttaan Johan & Nyströmin konceptbutikenissa Tukholmassa ennen siirtymistään baristaksi ja johdon assistentiksi uuteen, Helsinkiin avattuun J&N:n showroomiin. Helsingin Johan & Nyströmillä Milla viihtyi vuoden ajan, kunnes veri lähti vetämään ulkomaille ja oppimaan uutta kahvista. Ulkomailla asiat tehdään eri lailla, käytetään erilaisia kahvilaitteita, paahdetaan eri tavalla ja kahvibisnes on hyvin yhteisöllistä. Milla oli aina halunnut matkustaa ja lähteä maailman toiselle laidalle Australiaan ja nyt siihen oli tilaisuus.

Kahvibisnes on hyvin vaihtuvaa ja dynaamista Australiassa ja varsinkin Melbournessa. Melbournessa joka kulmasta löytyy edes juotavaa kahvia tarjoava kahvila, mutta myös hyvin useita laadukkaita kahviloita ja paahtimoiden kahvibaareja. Kahvia tehdään useimmiten Harion V60-suodatinsuppilolla tai espressokoneella, mutta kahvibaarit valmistavat kahvejaan tilauksesta vaihdellen myös Sifonilla, Aeropressillä, Chemexillä ja muilla suodatinmenetelmillä. Monilla kahvibaareilla on käytössään kaksi eri espressoa, mutta päivän kahveja on usein yksi tai kaksi. Toisissa paahtimoiden kahvibaareissa asiakas voi tilata kaikkia paahtimon papuja yhdessä tai useammalla suodatinmenetelmällä, toisissa kahvibaareissa on käytössä vain yksi suodatinmenelmä ja yksi kahvi. Mahdollisimman vähäinen valikoima takaa usein paremman ja pysyvämmän laadun, mutta valikoima ilahduttaa erityisesti ulkomaalaisia vieraita ja makujen maistamista. Millan Market Lane valmistaa kaikkia suodatinkahvipaahtojaan, tällä hetkellä Guatemala Puerta Verde, El Salvador La Calandria ja Guatemala Las Nubes Miramar. Lisäksi World Barista Championshipin aikaan muutama viikko sitten tarjolla oli myös uuden sadon Keniaa, mutta tätä ei löydy tällä hetkellä paahtimon nettikaupasta.

Milla on ehkä lahjakkain suomalainen naisbarista ja hakee lisää kokemusta ulkomailta, kuten kenen tahansa suomalaisbaristan pitäisi. Kielitaito ja bariston taidot hurahtavat suuren loikan eteenpäin, kun nuori henkilö joutuu puhumaan eri kieltä nopean työn ympäristössä ja käyttämään teknistä kahviosaamistaan. Toisen maan baristat ja paahtajat tutustuttavat uudet baristat uusiin ympäristöihin ja eri kahvinvalmistamistapoihin, joita suomalainen barista voi tuoda jossain vaiheessa kotiin ja opettaa suomalaisille kahvivaikuttajille. Vuorovaikutus lisää kiinnostusta, oppimista ja tietotaitoa. Tästä seuraa lähes suoralla yhtälöllä alan kehitys ja lopulta myös asiakkaiden kiinnostus ja arvostus alaamme kohtaan. Kahvialan sosiaalisten ihmisten, kuten Millan, liikkumisella ja kahvimatkaamisella on usein positiiviset seurauksensa, jos nämä henkilöt vain palaavat kotimaahansa. Suomessa on vielä paljon kehitettävää ja tilaa uusille kahviloille ja varsinkin pienille ja keskisuurille erikoiskahvipaahtimoille ja nyt siihen olisi aika.

Milla jää ainakin toiseksi vuodeksi Melbourneen, mutta tulevista suunnitelmistaan nainen ei osaa sanoa juuta eikä jaata. Naista kiinnostaa raakakahvin ostamiseen liittyvät seikat ja työ myös kahvibaarin takana, mutta opiskeluakaan hymyilevä vaaleatukkainen nainen ei sulje pois. Maailma on avoinna ja varsinkin kahvimaailma sen mukana. Suomen kahviala tarvitsisi lisää osaavia ja kansainvälisesti tietotaitoaan kartuttaneita nuoria osaajia, joten toivoa saattaa, että Millakin vielä palaa Suomeen kahvialalle. Siihen asti, paljon kahviterveisiä sekä ruisleivän ja Fazerin suklaan tuoksuisia terveisiä Millalle talviseen Melbourneen.

Lue Milla Vainikaisen matkablogia täältä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Milla Vainikainen Brewin’.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s