Baristojen MM-kilpailut jatkuvat Nizzassa: 26.-28.6.2013. Vuorossa Latte Art, Cup Tasting ja Coffee in Good Spirits

Nyt kun Melbournessa on selvitty noin kuukauden verran, maksa on palannut kohdalleen ja on päästy nauttimaan kauniista Suomen kesästä. Melbournessa säät olivat hyvin kauniit verrattaen alkavaan talveen ja kaikki kahvialan ihmiset toivat mukanaan paljon inspiraatiota uusista espressosuodatustekniikoista, tamppaustekniikoista, myllyistä, suodatusmenetelmistä ja erilaisista Melbournen kahvibaareista sekä ravintoloista. Nyt on aika siirtyä toiseen vuoden tärkeimpään kahvialan tapahtumaan Nizzaan, World of Coffeeseen, jossa kilpaillaan Latte Artin, Cup Tastingin ja Coffee in Good Spiritsin mestaruuksista.

World Latte Art Championshipissä eli latenkaatotekniikkakilpailussa kilpaillaan kauniimman ja teknisesti vaativimpien latte-ja macchiato-juomien kuvioiden kaatajan mestaruudesta. Kilpailussa kaadetaan ensimmäisellä ja kaikille kilpailijoille pakollisella kierroksella kaksi samanlaista kuviota espresson pintaan maitokannulla. Kaksi samanlaista kuviota kaadetaan vapaalla kädellä ja lisäksi kaksi joko vapaalla kädellä eli ilman apuvälineitä tai piirtäen kuvion pintaan erinäisillä piirtotikuilla. Kuvioiden täytyy olla mahdollisimman samanlaiset kuin kilpailijoiden etukäteen ottamissa valokuvissa. Finaalikierrokseen kuuluu erinäinen baariosuus, jossa kilpailija valmistaa kuviopintaisia latte-juomia katsojille sekä kahden pienen macchiato-juoman valmistamisosuus. Macchiatoissakin kuvioiden tulee olla mahdollisimman samanlaiset keskenään ja etukäteen otetun kuvan kuvion kanssa. Suosituimmat kuviot ovat rosettoja eli kukkia, erinäisiä sydämiä tai monilehtisiä tulppaaneja. MM-kilpailuissa nähdään myös paljon variaatioita tai yhdistelmiä suosituimmista kuvioista. Suomea kilpailussa edustaa kalliolaisen Good Life Coffee –kahvibaarin omistaja, vuoden 2011 Suomen Barista, Lauri Pipinen. Lauri on omien sanojensa mukaan treenaillut kisoihin työnsä lomassa erilaisin lopputuloksin. Lauri ei ole kerskuvaa tyyppiä joten lähtee kisoihin hyvällä fiiliksellä, mutta kunnianhimoisesti. Lauri ainakin viimeksi puhui tekevänsä triplarosetan eli kolme rosettaa yhteen kuppiin ja ehkä jonkin monilehtisen rosetan. Kilpailuissa käytetään joka vuosi erinäisten sponsoreiden virallisia Latte Art-kuppeja, joka on tänäkin vuonna italialaisen d’Ancapin malli. Kansallisten kilpailuiden järjestäjien harmiksi nämä viralliset kupit vaihtuvat vuosittain.

Rivieralla kilpaillaan tällä viikolla myös kahvinmaistelun MM-mestaruudesta World Cup Tasting –kilpailussa. Kilpailussa maistellaan kolmen kahvin ryhmiä ja erotetaan kahvit toisistaan. Jokaisessa kahvikupin ryhmittymässä on kahta eri kahvia, yhtä kahvia kaksi kuppia ja toista kahvia yksi kuppi. Tämä yksinäinen eri kuppi on erotettava ryhmästä ja nostettava selkeästi viivan toiselle puolelle merkiksi, että kilpailija arvelee juuri tämän kahvin olevan eri laatua kuin muut. Kilpailussa on aikaraja, joten ikuisuuksia kilpailijat eivät voi kahvejaan hörppiä. Kahvinmaistelussa on menty suuria askeleita eteenpäin muutaman vuoden takaisesta kilpailusta, jonka voitti henkilö, joka vain silmämääräisesti erotteli kahvit toisistaan niiden värin ja olomuodon perusteella. Tämä aiheutti kahvimaailmassa närkästystä ja nykyään kahvit tarjoillaankin kisapöydille täysin mustissa kupeissa, jotta värejä ei voisi erottaa niin selkeästi. Kilpailun kolmen kupin ryhmistä muodostuva rata voidaan suunnitella vaikeusasteeltaan erilaiseksi käyttämällä montaa tai vain muutamaa eri kahvia tai käyttämällä toisistaan paljon poikkeavia tai toisiaan makumaailmaltaan lähellä olevia lajikkeita ja paahtoja. Esimerkiksi pitkän ajan kahviammattilaiset mahdollisesti erottavat eri Kolumbian tai Kenian alueelta tulevat kahvit, mutta vaikeitakin ryhmiä löytyy. Tähän kilpailuun ei voi valmistautua muuta kuin makuhermojaan kehittämällä ja tarkkailemalla makuaistiin vaikuttavia tekijöitä kuten vahvojen mausteiden syömättä jättämistä. Tupakointi tai muu suun makuaistiin vaikuttava tekijä on myös otettava huomioon jos haluaa pärjätä tässä ei aina niin katsojaystävällisessä kilpailussa. Suomea tänä vuonna kilpailussa edustaa tamperelaisen kahvilan ja paahtimon, Valon, omistaja Pekka Heinonen, joka voitti alkukeväästä Verkkokauppa.com:lla järjestetyn Suomen mestaruuden. Pekka arvatenkin treenailee makunystyröitään töissään paahtaessaan ja suodattaessaan erilaisia kahveja.

Nizzassa järjestettävässä kolmannessa kahvikilpailussa, World Coffee in Good Spiritsissä, on kyse alkoholin ja kahvin pyhästä liitosta. Kilpailussa omien maidensa kilpailujen voittajat valmistavat erilaisia omia kahvi- ja alkoholidrinkkejään sertifioiduille tuomareille, jotka pisteyttävät juomat ulkonäöittäin ja mauittain sekä huomioivat lisäksi kilpailijan koko esiintymisen. Suomen SCAE ei ole järjestänyt tätä kilpailua vuosiin, sillä Suomessa ei ole vahvaa kahvin ja alkoholin sekoituskulttuuria, vaikka alkoholikulttuuria löytyykin. Näyttää siltä, että suomalaiset pitävät nämä kaksi pyhää juomaansa erillään ja niiden sekoittaminen ei ole ainakaan tähän asti tuntunut kilpailemisen arvoiselta. Jos Suomesta löytyy lahjakkaita brinkkibaristoja ja kiinnostusta kilpailun järjestämiseen myös Suomessa löytyy, otamme mielellämme vastaan mielipiteitänne.

Matkaan lähtee Pekan ja Laurin lisäksi muitakin suomalaisia, tästä löydätte päivityksiä Facebook-sivuiltamme. SCAE Suomen maakoordinaattori lähtee avustamaan suomalaisia kilpailijoita, vapaaehtoistuu World Cup Tastersin takahuoneeseen valmistamaan kisan maistelukahveja sekä osallistuu SCAE:n maakoordinaattoreiden yhteiseen kokoukseen tiistaina. Itse kilpailut kilpaillaan keskiviikosta perjantaihin ja kahvialan sembalot päättyvät perjantain jo legendaarisiksikin muodostuneisiin Full Moon -bileisiin.

Katso miltä näyttää Latte Artin pistetaulukko.

Katso saisitko itse pisteitä Coffee in Good Spiritsin pistetaulukosta.

Cup Tastingissä ei ole erinäistä pistetaulukkoa, sillä tuomarointi on hyvin helppoa. Kilpailijan suorituksen myötä hänen valitsemansa kahvit tarkistetaan ja lukemat oikeista ja vääristä valinnoista kirjataan ylös erinäisiin taulukoihin.

Pidetään peukkuja pystyssä suomalaisille kilpailijoille, lisää tietoa kilpailuista seuraa muutaman päivän sisällä. Aurinkoiset terveiset Nizzasta!

kuva

Lauri nauttii auringosta ilman aurinkorasvaa. Terkut Nizzan vanhasta kaupungista!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s