World of Coffee 2013, Nizza: kilpailuja, cuppingeja, luentoja ja viiniä

World of Coffee on SCAE:n järjestämä jokavuotinen kahvimessu Euroopassa, jossa kilpaillaan usein myös jonkin World Coffee Eventsin kilpailuissa. Tänä vuonna World of Coffeessa kilpaillaan Latte Artissa, Cup Tastingissä, Coffee in Good Spiritsissä ja paahtamisessa (World Coffee Roasting). Lauri Pipinen edusti Suomea Latte Artissa ja Pekka Heinonen Cup Tastingissä. Suomessa ei järjestetty tänä vuonna Coffee in Good Spiritsiä ja paahtokilpailu järjestetään MM-tasolla tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Lauri ei päässyt jatkoon erityisen kovatasoisessa latte-juomien kuvioinnin kaatokilpailussa ja Pekan matka tyssäsi neljännesfinaaliin. Nyt jännitämme voittajia, kuuntelemme Tamper Tantrumin luentoja, cuppaamme ja juomme viiniä.

Cup Tastingissä kilpaillaan makunystyröillä ja erotetaan kahdeksasta kolmen kahvin kolmioista yksi erilainen. Pekka edusti Suomea voitettuaan Suomen Cup Tastersin tänä vuonna ja eteni hienosti ensimmäiseltä kierrokselta neljännesfinaaliin. Pekka maistoi ensimmäisellä kierroksella kahdeksasta kahvista seitsemän oikein ja neljännesfinaalissa neljä oikein kahdeksasta. ”Radat eivät olleet helppoja ja toinen kierros oli selkeästi haastavampi. Parista kolmeen kahvia toisella kierroksella oli erityisen hankalia. Kilpailu meni hyvin, mutta vähän jäi hampaankoloon. Kilpailuun on helppo osallistua ilman minkäänlaisia kilpavälineitä, mutta tässä kilpailussa voisi jossitella vaikka kuinka paljon. Jos olisikin saanut yhden enemmän oikein ja sitä rataa”, pohtii Pekka kilpailun jälkeen. Cup Tastersin finaaliin pääsi Norjan, Tsekin, Japanin, Unkarin edustajat. Finaali käydään tunnin päästä, joten pistäkää live streami päällä jos haluatte tsekkailla hörppijöitä!

kuva (3)

Latte Artin ensimmäisellä kierroksella kilpailijat kaatavat kaksi free pour-lattea ja kaksi designer-lattea kuudessa minuutissa sekä osallistuvat art bar-suoritukseen kymmenessä minuutissa. Art bar-osiossa kilpailija kaataa niin monta latte art-kuviota kuin katsoo tarpeelliseksi, mutta hänen täytyy valita kahveistaan yksi kuvattavaksi tuomareille. Tässä vaiheessa kilpailija voi käyttää erilaisia kastikkeita ja tikkuja kuvansa luomisessa, millon odotettavasti kilpailijat luovat mitä ihmeellisimpiä kuvia kahvijuomien pintaan. Tänä vuonna art barissa nähtiin eri värisiä kastikkeita ja pandakuviointeja sekä kahvipensaita. Kastikkeiden käytöstä voi olla montaa mieltä, mutta Suomessa niiden käyttö ei ole ollut kovinkaan suosittua eikä niitä löydy myöskään suomalaisen, mustan kahvin ystävän Laurin kilpailulaukusta. Ja hyvä niin.

Lauri ei siis päässyt jatkoon kuuden hengen finaaliin, jossa tällä hetkellä kisaavat Uusi-Seelanti, Espanja, Japani, Hollanti, Puola, Uusi-Seelanti, Etelä-Korea ja Espanja. Voittajan latte artin on oltava symmetristä, taiteellista, teknistä ja ajallaan suoritettua. Voittokuviot ovat usein yhdistelmiä monista eri kuvioista kuten sydämistä, rosetoista, pyörteistä ja tulppaaneista. Voittaja selviää tänään iltapäivällä.

Suomen maakoordinaattorin Hanna on työskennellyt kaksi päivää Cup Tastersin kiireisessä takahuoneessa jauhaen, punniten ja annostellen kahveja kilpailuun. Takahuoneessa on kaksikymmentä moccamasteria, muutama sata sisäreunukseltaan tummanruskeaa kuppia, vesikanistereita ja vaalean vihreitä tarroja oikeiden kahvikuppien pohjaan. Takahuonetyöskentely on ollut opettavaista ja tulevaisuuden Suomen Cup Tasting-kilpailut pystytään varmasti järjestämään paremmin tällä oppimäärällä.

kuva (5)

Tässä Hanna on World Cup Tastersin takahuoneessa. Kilpailussa käytettiin yhteensä kuuttatoista eri kahvilaatua ja niitä kaikkia valmistettiin erittäin jokaiseen kilpailukertaan eli ensimmäisenä päivänä kaikkia kyseisiä kahveja suodatettiin yhteensä yhdeksän kertaa. Logistiikka pelasi ja kuppeihin tuli aina oikea määrä juuri oikeaa kahvia. Tämä on erittäin tekninen kilpailu järjestäjien kannalta ja vaatii äärimmäistä suunnittelua, joka tänä vuonna oli järjestetty erityisen huolella.

kuva (4)

Nizza on kaunis ja lämmin, viini on puoli-ilmaista, messuilla tehty kahvi on ollut erinomaista ja Tamper Tantrumin luennot mielenkiintoisia. Kiitos kaikille sponsoreillemme, että pystyimme lähetämään suomalaiset edustajamme Ranskaan kilpailemaan, oppimaan ja kommunikoimaan muiden kahvi-ihmisten ja yritysten kanssa. Tämä kaikki tieto ja oppimäärä voidaan nyt siirtää Suomeen ja jatkaa kahvialan kehittämistä Suomessa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s