Coffee Pal 2: Heartin Wille Yli-Luoma Portlandissa

Coffee Pal-sarjan toisessa osassa vieraanamme kuulustelukopissa on suomalainen, entinen ammattilumilautailija Wille Yli-Luoma, joka kaikkien (ainakin suomalaisten kahvi-ihmisten) yllätykseksi perusti vuonna 2009 laadukkaan kahvipaahtimon Portlandiin, Oregoniin. Nykyään Heart Coffee Roastersin kahvia juodaan ympäri maailmaa ja veden kalkkipitoisuuksistakin hyvin tarkka Wille valitsee raakapapunsa huolella.

 

Nimi: Wille Yli-Luoma
Ikä: 34
Kotikaupunki: Portland
Syntymäpaikka: Turku
Naimisissa/Naimaton: Naimisissa
Paras kahvi: Länsi-Etiopilaiset kahvit
Paras vuori/laskupaikka: Alberg ja Mt Baker

 

Wille, kerro meille kaikille mietiskeleville, mikä on Heart?

” Heart on kahvila-paahtimo, joka keskittyy laatuun. Heart oli projektini, jonka aloitin kolme ja puoli vuotta sitten ja josta tuli jotain suurempaa jota ikinä odotinkaan *nauraa*. Sen ei ollut koskaan tarkoitus olla intensiivinen tai kunnianhimoinen, mutta nyt olen hyvin kunnianhimoinen kahvin ja muihin siihen liittyvien asioiden suhteen. Hauduttaminen, uutto, vihreän kahvin ostaminen ja koko kahvikokemuksen parantaminen ovat yhtä tärkeitä minulle. There is no looking back.”

 

Miksi Heart ei ollut vielä muutama vuosi sitten niin tunnettu kuin se on nykyään? 

”Heart ei ollut niin mahtava sen ensimmäiset puolitoista vuotta. Paahdoimme liian epäjohdonmukaisesti. Kaikilla työntekijöillä minä mukaanlukien oli paljon opittavaa ja kaikki tapahtui niin nopeasti. Vuoteen 2011 mennessä meillä kaikilla oli kokemusta ja ja syvempi ymmärrys siitä, mitä laatupaahtimon ja -kahvilan pyörittäminen vaatii. Me opimme edelleen emmekä ajattele, että olisimme työmme mestareita. Tästä syystä olemme nyt täällä ja tästä mahtaa johtua, että olette vain kuulleet meistä edellisinä vuosina.”

 

Mikä on Heartin kahvifilosofia?

”Ostamme vain sesongissa olevaa kahvia. Ostamme kahvia joka on jäljitettävissä. Paahdamme kahvia mitäen mielessämme, että tämä yksittäinen papu on lähtöisin hedelmästä (tarkoittaen, että paahdamme sen mahdollisimman vaaleaksi jättämättä sitä kuitenkaan raa-aksi). Cuppaamme eli maistamme jokaisen paahtoerämme. Emme osta naturaleja eli natural-prosessoituja kahvipapuja. Uskomme teknologian auttavan meitä kohti johdonmukaisempaa työskentelytapaa. Pidämme järjestelmällisyydestä ja etsimme jatkuvasti uusia tapoja parantaaksemme kahvin laatua.”

 

Suomalaisia kahvi-ihmisiä on mietityttänyt, miten lähdit mukaan kahvibisnekseen lumilautailtuasi ikäsi myös ammattilaisena? Miksi kiinnostuit kahvista ja miksi halusit tehdä siitä ammattisi?

”Minusta tuli ”kahvinjuoja” vuonna 2002. Olen persoonaltani tiettyihin asioihin vahvasti keskittyvä ja koska löysin nautintoa kahvin juomisesta ja maistamisesta, minun oli opittava lisää tästä hedelmästä. Minusta tuli pakkomielteinen kahvin suhteen. Tietäessäni että en voisi lumilautailla loppuelämääni, vaihdoin hiljalleen vaihteita kohti kahvia. Siitä tulisi uusi urani.”

 

Sinänsä lumilautailijan kiinnostus kahvia kohtaan aikaan Suomessa tällä hetkellä ei ole uutta, onhan suomalainen lumilautailulehti Slammerkin teettänyt Kaffa Roasterilla oman nimikkoblendin. Onko sinulla antaa minkäänlaista selitystä tähän lumilautailun ja kahvin yhteyteen? 

”Nope, tietääkseni kahvi on yleisempää maantiepyöräilijöiden ja ruokaihmisten keskuudessa. En koskaan uskonut, että lumilautailulla ja kahvilla olisi minkäänlaista yhteyttä.”

 

Vuosia laudan päällä keikkuuneena ja kokeneena, mistä löytyy maailman parhaimmat laskupaikat?

”Mielestäni parhaat paikat ovat Mount Baker, Whistler, Niseko ja Alberg.”

 

Nettisivuillanne työtehtäviäsi ovat Owner ja Quality Control, mitä laaduntarkkailu tarkoittaa Heartissa käytännössä? 

”Työviikkooni sisältyy paljon kahvin maistamista. Pidän huolen siitä, että kahvimme uuttuvat oikein ja maistuvat siltä miltä niiden pitäisi maistua. Cuppaan eli maistan kahveja kahdesta viiteen kertaa viikossa, maanantaista perjantaihin. Koepaahdan kaikki kahvinäytteemme ja pidän huolen siitä, että raakakahvimme saapuu ajallaan paahtimolle. Hoidan kaikki laiteongelmat kahvilassamme ja useimmiten vastaan kaikkiin tukkumyynnistämme kantautuviin kysymyksiin kahvin valmistuksesta. Jostakin syystä minusta tuntuu, että päivässä ei ole tarpeeksi tunteja, jottain saisin kaiken tämän tehtyä..”

 

Melbournessa kilpailtiin toukokuussa maailman parhaan baristan tittelistä. Menikö voitto mielestäsi oikeaan osoitteeseen ja miksi?

”Mielestäni kilpailu tuomaroitiin asiallisesti ja oikein, mutta toivoin Mattin (Perger) voittavan. Voittaja teki suorituksessaan kaiken, mitä tuomarit halusivat nähdä. Tämä on tietynlainen hirviö, minkä olemme luoneet baristakilpailuilla. Voittajaa ei ollut millään tavalla jännittävää seurata, mutta niin.. kaikki toivoivat Mattin voittavan.”

 

Perustit Heartin hyvin kauaksi Suomesta. Miksi tämä lokaatio ja voisiko suomalainen Heart olla joskus uhka vai mahdollisuus?

”No, USA on laajempi ja siellä on enemmän mahdollisuuksia yrittäjille. Mielestäni Portland on hieno ruokakaupunki ja sieltä löytyy myös kaikki ulkoilmaurheilua varten mitä vaan voi toivoa. Näistä syistä minun oli helppoa jäädä.”

”En tiedä tulisinko Suomeen avatakseni Heartin, mutta ei se mahdotontakaan olisi.”

”Jos pystyisimme vakuuttamaan suomalaiset maksamaan laadusta, voisin muuttaa takaisin joksikin aikaa ja tehdä sen. Oman yrityksen perustaminen Suomessa on kuitenkin paljon kalliimpaa kuin täällä Portlandissa.”

 

Olemme kuulleet huhuja toisen Heartin avaamisesta. Allekirjoitatko tämän? 

”Heart 2 ei ole vielä auki, hoidamme parhaillaan lupa-asioita Portlandin kaupungin kanssa. Toivottavasti syyskuun lopussa voimme avata ovet.”

 

Heartin tulevaisuudensuunnitelmat kiinnostavat varmasti monia. Wille, visioi.

”Heartin tulevaisuus on tehdä sitä mitä teemme jo nyt, mutta hieman suuremmalla skaalalla. Tällöin mahdollistamme sen toimimaan omaksi eduksemme. Rakennamme tulevaisuudessa julkisen cuppinghuoneen eli maisteluhuoneen sekä erillisen paahdintilan. Emme aio paahtaa kahviamme yhtään tummemmaksi tai ostaa laadultaan heikompaa kahvia, mutta toivottavasti vain viemme baariamme hieman eteenpäin ja kehitymme.”

 

Tutustu lisää Heart Coffee Roastersiin: Heartin nettisivuilla tai Instagramissa.

wacchampsbw-1

Wille edusti Suomes Melbournessa toukokuussa 2013 järjestetyissä Aeropressin MM-kisoissa ja tipahti hienosti hopeasijalle!

 

Willen hopearesepti:

Inverted Aeropress
17 grams of coffee

240 water right of boil

2 min steep with 3 stirs.

 

Kuva ja resepti World Aeropress Championshipin sivuilta.

 

SCAE Suomi lähettää Willelle terveisiä rapakon taakse  ja toivoo tapaavansa Willen jälleen Nordic Barista Cupissa Norjassa syyskuun alussa! 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s