Nordic Barista Cupin tulokset, ruusut ja risut

Nordic Barista Cup, pohjoismaiden kahviseminaari ja –kilpailu, saatiin juuri päätökseen Oslossa. Kolmen päivän aikana 5.-7.9. kahvialan ihmiset tapasivat toisiaan, maistelivat kymmeniä eri kahveja, kuuntelivat eri aiheisia luentoja ja tuomaroivat baristamaajoukkueiden suorituksia. Luennoista kiinnostavimmiksi nousivat kestävyys-teemaa käsittelevät luennot ja viiniasiantuntijan pitämä luento sekä viininmaistelu. Baristamaajoukkuekilpailun vei kotiin tänä vuonna Ruotsi, grattis!

Palvelua, tiedettä ja kestävyyttä

NBC:n luennot jaettiin tänä vuonna kolmeen eri teemaan: palvelu, tiede ja kestävyys. Luentoteemoissa käsiteltiin muun muassa kahviloita sosiaalisina tiloina, biodynaamista viljelyä, Maaemon lähestymistapaa asiakaspalveluun, SCAE:n ja NBC:n myllytutkimusta sekä veden laadun vaikutusta kahvin makuun.

Luennot olivat selvästi eri laatuisia ja erilaisille kohdehenkilöille varattuja. Luennoissa parasta antia oli kuunnella muidenkin kuin kahvialan ammattilaisten luentoja kahviin liittyvistä aiheista. Karisma, hyvät tekniset taidot ja selvä puhe nousivat tärkeiksi hyvän luennon ominaisuuksiksi. Luentojen sisällöt olivat lähes jokaisessa teemassa kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä. Tiettyjen luennoitsijoiden epäammattimainen luentoasenne sekä huono ulosanti laskivat tiettyjen luentojen kiinnostavuutta ja sisällön merkitystä.

Silmiäavaavia cuppingeja ja paahtokilpailu

Luentojen lisäksi ohjelmaan kuului erilaisia koulutuksellia cuppingeja eli kahvinmaisteluita. Maisteluissa vertailtiin veden laadun vaikutusta kahvin makuun, natural-prosessoituja kahveja ja äänestettiin paahtimokilpailun voittajat. Kilpailussa valittiin täysin maun perusteella cuppingien avulla suodatinkilpailun ja espressokilpailun voittaja. Suodatinkahvikilpailun voiton vei kymmenen kahvin joukosta moskovalainen Double B Coffee (30 ääntä) ja espresson paahtokilpailun taiwanilainen Fika Fika. Näiden kahden kilpailun lopputuloksista selvisi lopulta koko vuoden paahtimokilpailun voittajaksi myös Fika Fika. 

Baristamaajoukkue

Baristamaajoukkueiden kilpailussa Suomen maajoukkue sijoittui sijalle neljä tai viisi. Viimeistä kahta paikkaa kilpailussa ei ilmoiteta. Kilpailun voitti Ruotsi (2624 pistettä), hopeasijalle ylsi Norja (2568 pistettä) ja pronssille Tanska (2541 pistettä). Noora Kahilalla, Antti Mäkisellä ja Kalle Freesellä näytti silmin nähden olevan kuitenkin hauskaa joka seminaarin vaiheessa. Baristamaajoukkueiden tehtävänä oli valmistaa kahveja seminaarikävijöille ja palvella heitä ammattitaitoisesti. Seminaarikävijät tuomaroivat jokaisen joukkueen espresson sekä suodatinkahvin valmistettuna manuaalisesti käsityönä ja suodatinkahvilaitteella. Lisäksi kilpailijoita arvosteli ennalta ilmoittamattomat kymmenen ”secret shopperia”.

Suomen joukkue voitti kuitenkin torstaina järjestetyn valokuvakilpailun, jossa kilpailijoiden tuli kuvallaan luonnehtia “Positive coffee related interaction with the good people of Oslo in Mathallen.” Voittokuva on tämän tekstin otsikkokuva, jossa Suomen barista Noora Kahila keskustelee kahvista kiinnostuneiden Mathallenin asiakkaiden kanssa.

Vaikka Suomi ei tämän vuoden NBC:n kokonaistuloksessa sijoittunut kovin korkealle, toi Suomi tapahtuman hyväntekeväisyyskohteeseen suurimman potin eli 3500€. Lisäksi kilpailijat valmistivat yhteensä 6800 espressoa, mikä on todella suuri määrä. Kiitos kaikille kilpailijoille!

Kouluttaa ja motivoi

Nordic Barista Cup on selvästi yksi alan mielenkiintoisimmasta ja tärkeimmistä tapahtumista. Seminaari kerää yhteen intohimoisesti kahviin suhtautuvat ihmiset ja tuottaa heille uudenlaista sisältöä. Illan ohjelmisto on aina myös ennalta suunniteltu ja tällä kertaa iltaohjelma tapahtui muun muassa Brasilian suurlähetystössä, Pohjoismaiden keskuksessa ja sataman venehallissa. SCAE Suomen maakoordinaattorin Hanna-Maria Huhtosen NBC-kokemus oli ensimmäinen, mutta Suomesta löytyy jo monia NBC-konkareita. Heidän mukaan ennen Kööpenhaminassa järjestetty seminaari toimi Oslossa järjestettyä paremmin, mahdollisesti halvemman hintatason vuoksi. Lisäksi negatiivista palautetta sai seminaaritilan ahtaus ja liian pienet cupping-pöydät. Lisäksi kilpailijoille toivottiin lisää vapaa-aikaa ja mahdollisuutta seurata itse luentoja.

Suomi X NBC ?

Nordic Barista Cup kasvaa joka vuosi ja ottaa käsittelyyn ajankohtaisia asioita. Tapahtuma on myös erittäin hyvä verkostoitumispaikka, jossa ajatuksia voidaan jakaa monien eri maiden kahviammattilaisten voimin niin cupping-, keskustelu- ja viinipöydissä. Suomessakin olisi NBC:ntai ihan äitiseminaarin kaltaiselle kahvitapahtumalle tilausta. Kuka tietää, jos NBC joskus järjestettäisiin vielä Suomessa.

NBCwater

Scott Guglielmino La Marzoccolta Yhdysvalloista pitämässä luentoa ”Water, The Main Ingredient in Coffee” perjantaina 6.9.2013.

Huom! Paahtajakilpailun tulokset oli ilmoitettu aluksi väärin Nordic Barista Cupin nettisivuilla. Tämä on nyt korjattu sekä NBC:n sivuille sekä tälle sivulle. Ti 10.9.2013 klo 22.06.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s