Ideointitilaisuudesta todeksi

Järjestimme perjantaina 11.10.2013. SCAE:n ideointitilaisuuden Helsingin Kalliossa. Good Life Coffeessa pidetyn tilaisuuden ideana oli keskustella yhdistyksen toiminnasta ja koko kahvikulttuurin tilasta Suomessa. Tilaisuus oli kaikille avoin ja jäsenistölle lähetimme kutsut,  jotta saisimme mahdollisimman monipuolisen joukon keskustelemaan kahvialan tulevaisuudesta Suomessa. Tilaisuuden keskusteluiden pohjalta esille nousi lukuisia pieniä ja suuria kehitysideoita, joita lähdemmekin nyt toteuttamaan.

Tilaisuuden aluksi päivitettiin SCAE:n toimintaan liittyviä asioita. Vuoden 2014 kilpailupaikoista ja -ajoista osa on päätetty, mutta joidenkin kilpailuiden kanssa vielä keskustelut ovat käynnissä. Kaikki kilpailut tullaan järjestämään kolmen ensimmäisen kuun aikana eli aikavälillä tammikuu-maaliskuu. Varmistuneet kilpailut: Latte Artin semifinaali järjestetään Paulig Instituutin tiloissa Vuosaaressa torstaina 30.1.2014  ja Vuoden Baristan semifinaali samassa paikassa perjantaina 31.1.2014. Muiden kilpailuiden ajat ja paikat varmistuvat lähiaikoina ja tiedotamme näistä heti.

Pääsemme vihdoinkin myös kouluttamaan alamme työntekijöitä. Järjestämme ennen ensi vuoden kansallisia kahvikilpailuita kolme erilaista koulutusta. Barista level 1 on SCAE:n sertifikaatti, joka sopii kaikille aloittevelimme koti- ja ammattibaristoille. Kilpaileville ja jo edistyneimmille baristoille pidetään kilpailukoulutus, jossa käsitellään kilpailuihin valmistautumista, sääntöjä ja tuomarointia. Tässä koulutuksessa tutustutaan myös tuomarointiin, jotta kilpailijat ymmärtäisivät kilpailujen pisteytystä paremmin. Lisäksi järjestämme tuomarikoulutuksen, jonna osallistuvat kaikki tuomarit, jotka toivovat tuomaroivansa vuonna 2014. Koulutukset pitää islantilainen kahviguru Sonja Björk Grant. Koulutuksien päivämäärät ja paikka julkaistaa pian.

SCAE neuvottelee parasta aikaa sponsorisopimuksista toimikaudelle 2013-2014. Sponsorit julkaistaan lähitulevaisuudessa.

SCAE muodostaa tapahtumatiimin auttamaan kilpailuiden, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämisessä. Tiimiin voi osallistua kuka tahansa ja se kokoontuu ensimmäisen kerran keskiviikkona Kahvila Sävyssä 23.10.2013 klo 17.00. Tiimiä vetää Hanna-Maria Huhtonen.

SCAE:n toimintaan liittyvät asiat olivat tämän tilaisuuden lyhyin osa. Keskustelimme lisäksi mieleen tulleista aiheista, joista tärkeimmät ja eniten keskustelua herättäneet alla.

Keskustelimme paljon kilpailuiden, voittajien ja yritysten suhteesta. Keskusteluun nousi tilanne, jossa yritys hyötyy mahdollisesti jopa liikaa baristakilpailut voittaneesta työntekijästään. Esimerkiksi siis ulkomailla yritykset tukevat kilpailut voittaineita työntekijöitään taloudellisesti näiden osallistuessa, treenatessa ja etsiessään kahvia maailmanmestaruuskilpailuihin. Tästä vastineena nämä kyseiset yritykset usein käyttävät voittajia etunaan markkinoinnissa. Suomessakin yritykset käyttävät voittajia markkinoinnissa, mutta liian usein liitettynä yrityksen markkinointiin, eikä itse baristan. Keskustelijoiden mukaan kilpailut voittaa kuitenkin viime kädessä barista itse, ei yritys. Jos yritys tulee kilpailijaa jo kansallisissa kilpailuissa paljon, voi yritys hyötyä markkinoinnillisesti työntekijästään. Mutta viime kädessä markkinoinnista suositellaan sopimaan ensisijaisesti itse voittaneen baristan kanssa, sillä barista on itse voittaja, ei yritys jolle hän työskentelee.

Lisäksi keskustelimme suomalaisten kilpailuiden voittajien tukemisesta maailmanmestaruuskilpailuissa. Tällä hetkellä kansallisten kilpailuiden voittaja lähtee edustamaan Suomea yksin kansainvälisiin kilpailuihin, mutta baristat kokevat tämän riittämättömänä tukena. Baristat kaipaavat rinnalleen ja tueksen valmentajaa maailmanmestaruuskilpailuihin valmistautuakseen ja siellä kilpaillakseen. Mietimme asiaa, miten kilpailijoille voidaan järjestää tulevaisuudessa enemmän tukea kansainvälisiin kilpailuihin valmistautumiseen.

Keskustelimme Nordic Barista Cupin tai Nordic Roasters Forumin mahdollisesta järjestämisestä Suomessa tulevaisuudessa. Tätä asiaa on lähtenyt viemään eteenpäin Roman Kolpaktsi, joka on Nordic Barista Cupin Suomen koordinaattori.

Ehkä jopa suurimpana puheenaiheena keskustelutilaisuudessa oli kahvialalla vallitseva työntekijöiden puute ja alan kasvusuhdanne. Alalla ei ole tarpeeksi päteviä baristoja, joten koulutusta on kehitettävä ja edistettävä. Lisäksi yritysten välisiä raja-aitoja on kaadettava yhteisen hyvä vuoksi. Yhtenä konkreettisena ideana työntekijäpulaan nähtiin niin sanottu ”Barista Pool”. Barista Pool on joukko osaavia, samantasoisia baristoja, jotka tekevät sopimuksen poolitoimintaan lähtevien yritysten kanssa baristavaihdosta. Poolissa olevat työntekijät voivat mennä kokeilemaan baristantaitojaan toiseen kahvilaan tai yritykseen, kun hänenkaltaistaan työntekijää tarvitaan. Baristat haluavat kehittää taitojaan muissa yrityksissä kuitenkaan omastaan lähtemättä. Lisäksi yritykset kaipaavat ajoittain sairaslomatuuraajia tai muuta lisätyövoimaa. Baristojen ensisijainen työpaikka olisi kuitenkin aina etusijalla, mutta muutkin yritykset saisivat hyödyn itse baristankin oppiessa lisää. Täydellinen win win-tilanne. Tästä ensimmäistä esitystä luonnostelee varapuheenjohtajamme Karoliina Mäkelä.

Ideointitilaisuutta pidettiin onnistuneena ja lisää on odotettavissa! Kiitos kaikille osallistuneille.

MORE FUN IN COFFEE!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s