Baristojen ammattitaito kasvaa – ammatin arvostus laahaa perässä

Vuoden Barista -tittelistä mitellään Helsinki Coffee Festivalilla 22. maaliskuuta.

Suomen kahvikulttuuri kukoistaa ja laadukkaan kahvin arvostus lisääntyy jatkuvasti, mutta baristan ammatti ei edelleenkään saa ansaitsemaansa arvostusta. Tämä näkyy esimerkiksi palkkatasossa.

”Kahvi yhdistää meitä kaikkia, ja laadukas kahvi on aina miellyttävä kokemus. Korkealaatuisen juoman valmistamiseen vaikuttaa paitsi itse raaka-aine ja sen käsittely, myös valmistustapa. Laitteiden ja tarvikkeiden käyttäminen vaatii harjaantumista, ja baristan on myös tunnettava kahvinsa, jotta lopputulos on raaka-aineen arvoinen. Tämän pitäisi näkyä myös baristojen palkoissa. Baristat tarvitsevat kannustusta ja yksi tapa kannustaa heitä ammatissaan on kilpailut”, pohtiiKaroliina Mäkelä, Vuoden Barista -kilpailun järjestäjän, SCAE Suomen puheenjohtaja.

Ammatin laajempi arvostus ja parempi palkkataso auttaisivat näkemään baristan ammatissa mahdollisuuksia myös pidemmällä tähtäimellä. Ikäjakauma Suomen mestaruuskilpailuissa 15 vuoden aikana on pysynyt suunnilleen samana ja osallistujat ovat yleensä 18–35-vuotiaita nuoria aikuisia. Monelle nuorelle kisan voitto on kova meriitti ja tuo monipuolisia mahdollisuuksia menestyä alalla.

”Uskon, että monelle baristalle SM-kisat ja niissä menestyminen ovat tavoite, jota kohti pyrkiä. Kisatessa oppii paljon ja tietenkin on hienoa, kun tuntee osaavansa sen, mitä tekee. Ala myös kehittyy kisojen myötä osaamisen ja uusimpien ideoiden noustessa esille”, arvioi Helka Ikonen, Vuoden Barista 2014.

Suomen huippubaristat ottavat toisistaan mittaa

SCAE Suomen järjestämissä virallisissa Vuoden Barista -kisoissa kamppaillaan espressopohjaisten kahvien valmistamisen Suomen mestaruudesta. Tänä vuonna mittelöissä nähdään niin alan konkareita kuin uusia kokelaita. Vuoden Barista -finaalissa Helsinki Coffee Festivaleilla kilpailee kuusi baristaa, joista kaksi on ensimmäistä kertaa mukana. Finaalin voittaja lähtee edustamaan Suomea MM-kisoihin Seattleen.
Vuodesta 2000 alkaen järjestettyjen baristakisojen taso on kohentunut huimaa vauhtia viimeisten vuosien aikana – kuten myös valmistettavan kahvin laatu.

”Ymmärrys ja tietämys kahvista, sen prosessointimenetelmistä ja eri laaduista on kasvanut järisyttävästi. Suomi on nostanut tasoaan kansainvälisessä vertailussa vuosi vuodelta, ja nykyään kisaajamme yltävät MM-kisojen välieriin”, Karoliina Mäkelä kertoo.

Neuvot baristakisaan osallistuville

”Neuvon suhtautumaan kriittisesti omaan esitykseen ja kutsumaan useampia ihmisiä katsomaan omia harjoituksia. Kommenteista ja muiden avusta on hyötyä varsinkin siinä vaiheessa, kun esitys tuntuu valmiilta. Hyvin menee, kun suunnittelee ja harjoittelee sen 15 minuuttia huolella”, Helka Ikonen neuvoo.

”Muistakaa rutiini, rutiini, rutiini. Kun suoritus tulee selkärangasta ja tietää joka minuutin kohdalla, mitä tapahtuu, pystyy parhaiten kontrolloimaan kisajännitystä”, kuuluu Karoliina Mäkelän vinkki kilpailijoille.

Vuoden Barista 2015 -kilpailu

Suomen mestarin tittelistä mittelöivät Kalle Freese, Ia Hyttinen, Vitali Larin, Matias Merikukka, Tomi Nieminen ja Jarno Peräkylä. Kilpailijoilla on 15 minuuttia aikaa valmistaa 4 espressoa, 4 cappuccinoa sekä 4 itse kehitettyä niin sanottua signature-juomaa. Tänä vuonna kisojen päätuomarina toimii islantilainen Sonja Grant, tekniikkatuomareina Kaisa Sarén ja Karoliina Mäkelä sekä makutuomareina Roman Kolpaktsi, Michael Akins, Joona Suominen ja Mia Nieminen.

Vuoden Barista -finaalia pääsee seuraamaan sunnuntaina 22.3. klo 11 Helsinki Coffee Festivaleilla Suvilahden Kattilahallissa, ja voittaja julkistetaan klo 18 mennessä. Liput kisoihin: www.tiketti.fi/helsinkicoffeefestival

Lisätietoja:

Karoliina Mäkelä, puheenjohtaja SCAE Suomi ry, 040 573 3443, president@scae.fi

Maija Kestilä, Helsinki Coffee Festival, 0400 266 808, maija@helsinkicoffeefestival.com

 

SCAE Suomi
SCAE Suomi ry:n tarkoituksena on nostaa ja ylläpitää kahvialan arvostusta sekä edistää ammattilaisten ja työnantajien kiinnostusta korkealaatuista kahvia ja kahvijuomia kohtaan. Speciality Coffee Association of Europe (Finnish Chapter) ry ideoi, organisoi ja toteuttaa erikoiskahvialan kilpailuja ja tapahtumia, osallistuu erilaisiin tapahtumiin sekä toimii yhteistyössä Suomen baristamaajoukkueen ja Suomen Baristayhdistyksen kanssa. Yhdistys hankkii ja jakaa kahvitietoutta SCAE:n ja muiden kansallisten erikoiskahviyhdistysten kanssa sekä välittää tietoa avoimesti kaikille alasta kiinnostuneille.https://scaefc.wordpress.com/, seuraa SCAE Suomea Facebookissa.

Helsinki Coffee Festival 20.–22.3.2015 Kattilahallissa Helsingin Suvilahdessa
Suomen ensimmäinen ja suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival järjestetään 20.–22. maaliskuuta Suvilahden Kattilahallissa. Laadukas tapahtuma tuo saman katon alle mielenkiintoisimmat kahvilat, paahtimot ja laitevalmistajat. Festivaaleilla pääsee maistelemaan eri kahveja ympäri maailmaa ja oppimaan kaiken kahvista. Tapahtumassa mitellään myös SCAE Suomi ry:n järjestämät Cup Tasting-, Brewers Cup- ja Vuoden Barista -kilpailut.www.helsinkicoffeefestival.com, www.facebook.com/helsinkicoffeefestival, https://twitter.com/HelCoffeeFest

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s