Miksi lähteä kilpailemaan?

Vuoden Barista –kilpailuun ilmoittautuminen on vielä mahdollista!

Vielä on mahdollisuus osallistua ja tulla esittelemään omia taitojaan Helsinki Coffee Festivaleilla järjestettäviin kisoihin huhtikuussa. Barista-kisalla on taitavienkin baristojen keskuudessa vaativa ja pelottava maine, mutta kisaan aiemmin uskaltautuneet kertovat lähes poikkeuksetta sen olevan myös äärimmäisen opettavasita ja palkitsevaa. Me täällä SCAE:ssa nähdään kisat järjestäjän näkökulmasta ja siksi päätettiin kysyä ihan oikeilta mestareilta, miksi just sun kannattaa lähteä kisaamaan!

Ruotsissa toisen Barista-kisan voittonsa napannut Steven Moloney kertoo helpon vinkin kisaamisesta kiinnostuneille kavereille.

”Olen kisannut barista-kisassa kolme kertaa ja voin sanoa, että kisaaminen voi olla vaikeaa ja vaatii paljon työtä. Mutta jos todella haluaa kehittyä, kisaaminen on hyvä tapa tulla paremmaksi baristaksi. Kilpailussa kaiken tekemisen täytyy olla harkittua, ja sen takia täytyy purkaa osiin kaikki työskentelytavat ja reseptit. Se on superhyödyllinen taito jokaiselle baristalle ja ammattilaiselle.

Hanki kaveri ja ilmoittautukaa yhdessä kisaamaan. Auttakaa toisianne oppimaan enemmän ja kehittymään paremmaksi – älkääkä unohtako pyytää apua niin monelta tyypiltä kuin vain on mahdollista.”
– Steven Moloney, Ruotsin Baristamestari 2016 & 2017 

Alexander Ruas on Ruotsin kilpailuiden vakikasvo. Hän on napannut voiton mm Barista-kilpailussa kuin Brewers Cupissakin. Tänä vuonna hän sijoittui Barista-kilpailussa toiseksi.

12604725_1227196530631069_8723992334957764349_o
Alexander Ruas keskellä. Kuva SCA Sweden

”Kun aloin kilpailla, ja myös voittaa kisoja, aloin saada yhteydenottoja Ruotsista ja muualta maailmalta yrityksiltä, jotka halusivat työskennellä kanssani. Se ei tietenkään ollut syy, miksi lähdin kilpailemaan, mutta se on ollut kisaamisen hieno, yllättävä etu. Rakastan kisaamista ja aion jatkaa sitä myös tulevaisuudessa.

Kisaamaan kannattaa lähteä, koska siitä oppii ihan hirveän paljon ja kisoissa tapaa samantyylisiä ihmisiä. Jos kisoissa voittaa, pääsee maailmalle tapaamaan uusia kahvi-ihmisiä, joista voi tulla ystäviä tai yhteistyökumppaneita. Ja vaikka ei voittaisikaan, sekään ei haittaa, koska kisaamisesta oppii niin paljon. Eli: go for it!”
– Alexander Ruas, mm. Ruotsin Baristamestari 2011 ja Brewer’s Cup –voittaja 2015

Tobias Palm antaa kiinnostuneille kolme kovaa syytä lähteä kisaan mukaan!

15178131_1493790007305052_3174906370600538693_n
Tobias Palm valmistaa kilpailuespressojaan. Kuva SCA Sweden

”Kolme syytä kisaamiseen:
1. Se on käsittämättömän hauskaa.
2. Kisaamalla saa enemmän intohimoa kahvin kanssa työskentelyyn ja kehittyy baristana, kun jouduu viemään itsensä uusille ulottuvuuksille ja on pakko yrittää ymmärtää kahvia entistäkin enemmän.
3. Jos voitat, sinä ja edustamasi yritys saatte enemmän mahdollisuuksia työskennellä jännittävien asioiden kanssa erilaisissa projetkeissa.”
– Tobias Palm, Ruotsin baristamestari 2014

Hallitseva Suomen mestari Jarno Peräkylä lähtee myös tänä vuonna kilpailemaan ja puolustamaan mestaruuttaan.

”Olin työskennellyt baristana vasta vuoden, kun osallistuin ensimmäistä kertaa barista-kisoihin. Tulin kisoissa kolmanneksi. Vaikka en voittanutkaan, kisoihin osallistumisesta oli baristan urani kannalta iso merkitys. Kisaaminen on vähän kuin fast track kahvipiireihin. Ihmiset kahvipiireissä alkoivat tunnistaa ja sain ihan erilaisia mahdollisuuksia kuin ilman kisaamista olisin varmaankaan saanut. Kisaamisessa myös oppii paljon. Työskentelen tällä hetkellä kouluttajana, enkä usko, että tekisin tätä työtä, jos en olisi lähtenyt kisaamaan.

Kisaamiseen saa uppoamaan paljon aikaa ja rahaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Ihan perusvälineillä pystyy osallistumaan ja myös pärjäämään kisoissa. Jos kiinnostaa luoda uraa kahvialalla, baristakisat on ehdottomasti helpoin tapa edetä.

Jos käy niin hienosti, että voittaa, pääsee maailmanmestaruuskisoihin. Itselleni WBC oli uskomaton kokemus. Paikan päällä sitä vasta kunnolla tajuaa, että Baristamestaruuskisat on kahvimaailman kuninkuuslaji.”
– Jarno Peräkylä, Vuoden Barista 2016

Näiden vinkkien jälkeen on hyvä laittaa ilmoittautuminen menemään! Mukaan mittelöön pääset tästä. Nähdään Helsinki Coffee Festivaaleilla! :)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s