Miten yritykset tukevat baristojaan kilpailuissa? Miksi se kannattaa?

Suomen kovimmat kahvikilpailut ovat käsillä. Cup Tasters SM-kilpailut käytiin viime perjantaina. Voittajaksi selviytyi Kahvila Sävyn Tiina Koivikko. Pian pääsemme näkemään, kuinka taitavia, osaavia, kekseliäitä ja intohimoisia kilpailevat baristamme ovat tämän vuoden Brewers Cup ja Vuoden Barista -kilpailuissa. Millaisia valintoja he ovat tehneet kahvinsa suhteen, mistä se on peräisin, miten se on paahdettu, millä tavoin siitä saadaan baristan mielestä parhaat puolet esiin…

Kilpailuihin valmistautuminen vaatii paljon aikaa ja työtä. Jatkuvaa opiskelua ja kehittymistä. Kilpailuiden valokeilassa olevien kisaajien taustalla on usein hyvä tukijoukko. Työnantajilla on tässä roolissa suuri merkitys. Se tuli esille myös tehdessämme haastatteluja kilpailijoista: yritysten antama tuki on todella tärkeää ja usein se, että on päässyt työskentelemään kilpailuihin kannustavaan ympäristöön, on ollut se viimeinen avain, mikä on mahdollistanut kilpailuihin lähtemisen.

Tänä vuonna meillä on laaja skaala kilpailijoita eri yrityksiltä. Kysyimme Caffin Mia Niemiseltä ja Kaffa Roasteryn Svante Hampfilta, miten heidän yrityksensä tukevat kilpailevia työntekijöitään ja miksi he kannustavat lähtemään kilpailuihin.

Molemmat kertovat auttavansa työntekijöitään hankkimalla harjoitteluun ja kilpailuun tarvittavia tarvikkeita. Sen lisäksi he auttavat löytämään sopivan kahvin. Caffi on tänä vuonna myös auttanut erillisen harjoittelutilan hankkimisessa.
Svante kertoo, että heillä kilpailut ovat työaikaa ja kilpailun luonteesta riippuen myös osa harjoittelusta kuuluu baristan työaikaan.
Vastauksissa siis korostui taloudellinen tuki, harjoittelussa auttaminen ja ajan sekä tilan antaminen valmistautumiselle, mitkä ovatkin tärkeät kulmakivet kilpailuun lähtemiselle.

 

”Sitä kautta on mahdollista luoda verkosto, joka auttaa läpi koko uran.”

 

Entä miksi Caffi ja Kaffa Roastery kannustavat työntekijöitään kilpailemaan?
Kilpailuista oppii paljon. Se auttaa kehittämään itseään ja saaduista opeista on hyötyä myös baristan päivittäisessä työssä. Kilpailijat saavat tuomareilta erittäin arvokasta palautetta. Mia toteaa, että itse kilpailukokemuksesta saatuaan palautteen oppii varmasti paljon itsestään ja rohkaistuu monessa suhteessa.
Svante vinkkaa myös, että mikäli sattuu voittamaan SM-kisat tai jopa MM-kisat, pääsee sisään ihan uuteen maailmaan ja tutustuu kahvialan kiinnostavimpiin tyyppeihin. ”Sitä kautta on mahdollista luoda verkosto, joka auttaa läpi koko uran.”

Caffi ja Kaffa Roastery ovat myös aiempina vuosina tukeneet yrityksenä työntekijöitään kilpailuissa esimerkillisesti. Miksi he kannustavat muita yrityksiä tekemään samaa? Kuten on tullut selväksi, kilpailut kehittävät sekä kilpailijan tietoja että taitoja. Mia toteaa, että valmistautumisessa käydyssä oppimisprosessissa saa varmuutta kilpailuiden lisäksi myös päivittäiseen työskentelyyn. Lisäksi se tuo mielenkiintoa ja uusia ajatuksia baristalle.
Svante kertoo, että on myös kunnia firmalle ja osoittaa, että kahvila panostaa laatuun, kun yrityksen baristat kilpailevat.

Kilpailuihin lähtemiseen tuntuu usein olevan iso kynnys. Vaikka ajatus kilpailuista houkuttelisikin, tilaisuuteen saattaa olla vaikea tarttua.
Mia kuitenkin huomauttaa, että meillä erikoiskahvikulttuurin parissa on erittäin hyvä ilmapiiri. Ja vaikka kilpailuun lähteminen on jännittävää, ehkä pelottavaakin, niin itse kilpailuissa saa tukea kanssakilpailijoiltaan sekä verkostoituu muiden alalla työskentelevien kanssa. Ensimmäinen askel voisi olla vapaaehtoiseksi lähteminen jo vaikka tämän vuoden kisoihin. Siten pääsee hyvin aistimaan tunnelmaa ja näkee kilpailevien baristojen valmistautumista backstagella ja suoriutumista itse kisassa.
Svante vinkkaa, että virallisten kisojen ulkopuolella järjestettävät kisat (kuten brew down ja latte art throwdown), ovat rennompia ja hauskoja, eivätkä vaadi suuremmin valmistautumista. Baristakisoihin ei kannata lähteä kylmiltään, mutta näihin muihin kilpailuihin kannattaa lähteä rohkeasti mukaan, tai ainakin tulla seuraamaan.

Ja jos kuitenkin lähtee baristakisoihin, niin kannattaa muistaa, että se on jännittävää kaikille ja useimmiten eniten treenaavat voittavat. ”Joten toistoja toistoja ;)”

 

scae_facebook_2017_FIN

Kuka vie voiton tämän vuoden Brewers Cup ja Vuoden Barista -kilpailuista? Se selviää Kaapelitehtaalla Helsinki Coffee Festivaleilla 22.-23.4. Lippuja tapahtumaan löydät Tiketistä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s