Helsinki Coffee Festival 2017

Vuoden mahtavimmat kahvifestarit ovat nyt takana päin. Perjantain ammattilaispäivästä alkaneet festivaalit huipentuivat kilpailuiden voittajien julistukseen. Tapahtuma teki tänä vuonna yleisöennätyksen – paikalla kävi lähes 6000 kahvi-intoilijaa!

Perjantain ammattilaispäivänä ohjelmassa oli paljon mielenkiintoisia keskusteluita. Lauri Pipistä Good Life Coffeesta ja Tero Rehulaa Slurpista haastateltiin laadukkaan kahvin markkinoimisesta. Päivän aikana keskusteltiin myös kahviloiden viihtyvyydestä ja elämyksellisyydestä (haastattelussa mm. Teemu Tommila Pauligilta). Mokkamestareiden Reija Paakkisen kanssa käytiin keskustelua erikoiskahvialan ammattitaidon arvostamisesta. Vieraanamme oli myös Alexander Ruas, joka kertoi kahvikonsultin työstä. Sen lisäksi oli juttua vegaanisuudesta, opastusta maukkaan juurileivän tekoon ja Markus Sillanpää Mixteciltä kertoi, miten kahvia ja teetä voi hyödyntää drinkkien valmistuksessa. Päivän viimeinen keskustelunaihe käsitteli baristojen ergonomiaa ja paremman ergonomian ylläpitoa. Kysymyksiin ergonomiasta vastasi kahvipiirien lempifysioterapeuttimme Maria Nemlander.

Eettisyys ja kestävyys oli myös iso puheenaihe koko festivaalien ajan. Direct Trade -mallista meille oli viikonlopun aikana kertomassa Lari Salomaa (Johan & Nyström), Svante Hampf (Kaffa Roastery), Teijo Villa (Pirkanmaan Paahtimo) ja Timo Allen (Paulig).

Saimme Suomeen myös vieraaksemme kahvinviljelijöitä ulkomailta! Haastateltavana olivat Haastateltavana viljelijät Francy Alarcon Huila-Colombiasta, Juan Vargas Matas de Minas-Brazilista, Amparo Drumond Matas de Minas-Brazilista. He kertoivat mm., että heille direct trade tarkoittaa samaa kuin fair trade. Siksi myös viljelijät haluavat rakentaa yhä parempia ja suorempia väyliä suoraan paahtimoille ja kahvin ostajille.

Lauantaina ja sunnuntaina festivaalit olivat avoinna yleisölle. Koko viikonloppu oli täynnä kahvin maistelua, ammattilaisten vinkkejä parempaan kahvin tekoon, opastusta kahvin valmistukseen eri laitteilla, keskusteluja ja haastatteluja, uusia ilmiöitä…

SCAE Finlandin sponsoreita ja jäseniä oli myös edustava joukko pitämässä yllä mahtavaa kahvimeininkiä.

Johan & Nystömin labeilla opastettiin oikean jauhatuskarkeuden löytämisessä, maisteltiin erilaisia kahveja cup tastingissa ja opetettiin latte artin tekoa.

Moccamasterilla nostettiin kissa (kahvipannu) pöydälle ja käytiin käsiksi asiaan, mikä monelta kahvinkuluttajalta jää huomiotta: kahvilaitteiden puhdistukseen. Lisäksi pisteellä pääsi koeajamaan itse Moccamaster-keittimiä.

Kaffa Roastery toi oman Helsinki School of Coffeen festareille ja opasti, kuinka V60-, Aeropress- ja Chemex -suodatinmenetelmillä valmistetaan loistavaa kahvia.

Mokkamestareilla sai tehdä itse ammattilaisen opastuksella oman espresson. Lisäksi festareilla nähtiin ensimmäistä kertaa paahtimon Teetaikurit -brändi ja tarjolla oli niin ollen myös teacuppingia. Mokkamestareiden pisteellä myös Clever Dripper tuli tutuksi.

Paulig on meille kaikille tuttu makuparien kehittelijöinä. Erilaisia makupareja oli maisteltavana myös festareilla Pauligin pisteellä. Paulig Barista Instituutin kouluttajat olivat myös opettamassa espresson tekoa ja maidon vaahdottamista.

Pirkanmaan Paahtimon viikonlopun ohjelma oli monipuolinen. Tarjolla oli teenmaistelua, Trifecta -keittimen esittelyä, kolumbialaisten suoratuontikahvien maistelua, natural- ja washed-menetelmillä prosessoitujen kahvien erojen maistelua ja Aeropress Labissa tarkasteltiin eri muuttujia, jotka vaikuttavat lopputulokseen.

Mukana festareilla olivat myös Cafetoria Roastery, Good Life Coffee, Dallmayr, Robert’s Coffee, Robert Paulig Roastery ja Valio.

Festareilla valittiin myös yleisön äänestämät vuoden parhaat kahvila ja paahtimo. Niiden lisäksi tuomaristo valitsi parhaat kahvit suodatinkahveista ja espressoista. Tulokset voit lukea täältä.

Kahvifestarien kohokohtana oli ainakin erikoiskahvipiireissä odotetut kahvialan SM-kisat. Lauantaina käytiin kova taisto Brewer’s Cup -kilpailussa, jonka voittajaksi kruunattiin pitkän päivän jälkeen Aleksi Kuusijärvi (Kahvila Sävy).

Sunnuntain Vuoden Barista -kilpailut ja koko festarit huipentuivat Jarno Peräkylän (Caffi) uusintavoittoon.

Sunnuntaina palkittiin myös jo aiemmin keväällä Cup Tasters SM-kilpailut voittanut Tiina Koivikko (Kahvila Sävy).

Kisareportaasia ja voittajien haastatteluja luvassa sivuillamme myöhemmin!

 

Huippusuuret kiitokset SCAE Finlandin puolesta tapahtuman järjestäneelle Helsinki Coffee Festivalille, kaikille huipuille vapaaehtoisille, kilpailuiden tuomareille ja Steven Moloneylle, joka saapui Göteborgista kommentaattoriksemme kisoihin! Erityiskiitos myös tämän vuoden laitesponsorillemme Kaffecentralenille ja La Marzoccolle!

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s