Kisareportaasi: Brewers Cup & Vuoden Barista 2017

”Aina pitäisi kysyä itseltään ”miksi” ja vastata itselleen – miksi teen näin, mitä se tarkoittaa lopputuloksen kannalta jne.”

 

Helsinki Coffee Festivaleilla käytiin kahvialan SM-kilpailut. Päivät olivat täynnä jännitystä ja illat huipentuivat vuoden 2017 voittajien julistukseen!

Tänä vuonna saimme kilpailuihin kommentaattorivahvistuksen Ruotsista. Steven Moloney on kaksinkertainen Barista Ruotsinmestari (2016 ja 2017), minkä lisäksi hän oli mukana vuoden 2016 World Barista Cup -kilpailun voittajajoukkueessa. Hän on myös kehittänyt yhä laajemmalle leviävän Barista Leaguen!

17966118_766986560137995_3688041636818705095_o
Steven Moloney Inkeri Alatalon haastateltavana.  Kuva Paavo Pykäläinen

Lauantaina 22.4. käytiin Brewers Cup -kilpailu. Kilpailussa oli kahdeksan osallistujaa: Jani Huusko (Caffi), Roosa Jalonen (Workshop Coffee), Annika Hotti (Kaffillari), Jani Mikkonen (Artisan Café), Sandra Halme (Kaffa Roastery), Aleksi Kuusijärvi (Kahvila Sävy), Filip Johansson (La Torrefazione) ja Joakim Dyhr (Johan & Nyström).

Brewer’s Cup -kilpailun tuomaristossa oli tänä vuonna makutuomareina Mikaela Wallgren, Anders Holzner ja Tapani Huovinen. Päätuomarina toimi John Stubberud.

Brewers Cupin suosituimmaksi uuttovälineeksi osoittautui Kalita ja suosituin alkuperämaa kisakahveille oli Kenia. Kärkijoukossa oli myös kolumbialaista ja burundilaista kahvia.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kolmanneksi kilpailuissa sijoittui Joakim Dyhr (Johan & Nyström). Joakim valitsi kisakahvikseen Johan & Nyströmin Burundi Heza Gitwe -kahvin. Kahvivalintaan vaikutti sen taustalla oleva tarina: eräs amerikkalainen perhe mieltyi burundilaisiin kahveihin ja perustivat pesuaseman maahan, jotta muillakin olisi mahdollisuus maistaa alueen kahveja. Pesuasema oli hyvä mahdollisuus tukea paikallisia viljelijöitä, huolehtien että he saavat hyvän korvauksen työstään ja tukien heitä kehittämään ammattiaan kestävällä tavalla.
Joakim kertoi, että tuomareilta hän sai hyvän vinkin tulevaisuuteen: ”Aina pitäisi kysyä itseltään ”miksi” ja vastata itselleen – miksi teen näin, mitä se tarkoittaa lopputuloksen kannalta jne.”

Toiseksi Brewers Cup -kilpailussa tuli Filip Johansson (La Torrefazione), vain yhden pisteen erolla voittajaan. Fillen kahvi oli Kolumbiasta Nariñon seudulta, pieneltä Finca Santa Rosan tilalta tullut pesty kahvi. Kahvi oli itse profiloitu ja paahdettu yhteistyössä juuri perustetun Samples Coffee -paahtimon kanssa.

Pitkän päivän jälkeen voiton vei Aleksi Kuusijärvi (Kahvila Sävy). Steven kehuu Aleksin suoritusta rennoksi. Aleksi esitteli upean kenialaisen kahvinsa ammattimaisella ja suoraviivaisella rutiinilla. Oli selvästi nähtävissä, että hän on vakaa ja loistava paineen alla ja teki hienoa työtä lavalla tuomarien edessä.

Paavo Pykäläinen Photography
Brewers Cup Suomenmestari 2017: Aleksi Kuusijävi!  Kuva Paavo Pykäläinen

Sunnuntaina kisattiin Vuoden Barista -kilpailu. Kilpailijoita oli tänä vuonna neljä: Andrea Briguglio (La Torrefazione), Nikko Guofeng Liu (ANDANTE), Jarno Peräkylä (Caffi) ja Aleksanteri Jokinen (Birgitta Hernesaari).

Tuomaristossa oli tänä vuonna Michael R Akins, Joona Suominen, Roman Kolpaktsi ja Anders Holzner. Tekniikkatuomareina toimivat Helka Ikonen ja Karoliina Mäkelä. Päätuomarina oli John Stubberud.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kolmannen sijan nappasi Aleksanteri Jokinen. Hän valitsi kahvikseen Johan & Nyströmin Brazilia Fort Alezan. Tätä kahvia on tarjolla Aleksanterin työpaikalla suodatinkahvina, minkä innoittamana hän halusi koittaa saada sen toimimaan myös espressona. Aleksanteri toi myös palan suomalaista perinnettä kisoihin: hänen signature-juomansa tarjoiluastiana toimi kuksa.
Koko kilpailusta Aleksanterille jäi todella hyvä tunne ja hän kertoo tuomareiden palautteen innostaneen oppimaan vielä lisää – ja myös antaneen syytä olla todella ylpeä itsestään.

Nikko Liu otti kilpailussa toisen sijan. Hänen suoritustaan Steven kehui sulavaksi ja ammattimaiseksi. Nikko teki tarkkaa työtä ja osaaminen välittyi selvästi myös yleisölle. Kisakahvina Nikkolla oli natural-menetelmällä prosessoitu Deborah Geisha panamalaiselta Finca Deborah -tilalta. Tilan perustaja Jamison Savage istutti ensimmäiset puut yli 1900 metrin korkeuteen merenpinnasta. Useimmat sanoivat, ettei kahvi pärjää Panamassa niin korkealla, mutta vuosien kovan ja omistautuneen työn jälkeen tilan kahveista on tullut todella arvostettuja ja kysyttyjä.
Nikko kertoi, että kisakokemus oli hänelle todella hyvä ja hän sai paljon yksityiskohtaista palautetta suorituksestaan tuomareilta, mistä on hänelle paljon hyötyä.

Kirkkaimmaksi tähdeksi Vuoden Barista -kilpailussa nousi Jarno Peräkylä, joka otti uusintavoiton Suomenmestaruudessa! Jarno luotti jälleen Ninety Plus -tilan panamalaiseen kahviin, joka oli tehnyt häneen suuren vaikutuksen.
Vaikutuksen kahvi teki myös Steven Moloneyyn. Hän kertoi olleensa onnekas, kun pääsi maistamaan Jarnon espressoa, mikä oli ollut todella erityinen. Jarnon suoritus sai Steveniltä kehuja muutenkin. Hän piti kovasti signature-juomasta, sillä vaatii todella suurta taitoa ja luovuutta saada aikaan tasapainoinen juoma, joka maistuu hyvältä ilman sokeria. Hän kehui Jarnoa myös todella ammattimaiseksi ja rennoksi ja on varma, että hän tulee tekemään hienon suorituksen tämän vuoden MM-kisoissa.

Paavo Pykäläinen Photography
Vuoden Barista -kilpailun kärkikolmikko: Aleksanteri Jokinen, Jarno Peräkylä ja Nikko Liu!  Kuva Paavo Pykäläinen
Paavo Pykäläinen Photography
Vuoden Barista Suomenmestari 2017: Jarno Peräkylä!  Kuva Paavo Pykäläinen

Suunnattoman suuret kiitokset Helsinki Coffee Festivaleille, upeille sponsoreillemme ja vapaaehtoisille, jotka mahdollistivat kilpailuiden järjestämisen, tuomareille heidän ajastaan ja ammattitaidostaan, kaikille upeille kilpailijoille, Steven Moloneylle asiantuntevista kommenteista ja Paavo Pykäläiselle hienoista kuvista!
Kiitos laitesponsorillemme Kaffecentralenille ja La Marzoccolle!

Paavo Pykäläinen Photography
Sunnuntaina palkittiin myös menestyjät Cup Tasters SM -kisoista. 3. Filip Johansson, 2. Sauli Ahto ja 1. Tiina Koivikko. Kuva Paavo Pykäläinen
Paavo Pykäläinen Photography
Vuoden Barista -kilpailun tuomaristo. Kuva Paavo Pykäläinen
Paavo Pykäläinen Photography
Sponsoreiden palkintoja kilpailijoille. Kuva Paavo Pykäläinen

Brewers Cup -kilpailun voittajan Aleksin ja Cup Tasters SM-voiton napanneen Tiinan lähetämme kesäkuussa Budapestiin kisaamaan MM-voitosta.
Vuoden Baristan Jarnon lähetämme myöhemmin vielä pidemmälle: hän pääsee marraskuussa matkustamaan Etelä-Korean Souliin Baristan MM-kisoihin.

Pysykää siis kuulolla – seuraamme kilpailijoidemme matkaa myös MM-kisoissa!

Paavo Pykäläinen Photography
Jarno taustallaan kilpailun tuomarit. Valmiina Souliin!  Kuva Paavo Pykäläinen

World of Coffee: Budapest 13.-15.6.2017
World of Coffee: Seoul 9.-12.11.2017

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s