Tehokaksikko Suomen kahvikilpailujen takana!

SCAE Suomen ensisijainen tehtävä on kansallisten kahvikilpailuiden järjestäminen. Näiden kisojen voittajat, Suomen mestarit, lähetetään maailmalle edustamaan Suomea ja kisaamaan maailmanmestaruustittelistä. Kisojen lisäksi SCAE Suomi järjestää rennompia kahvitapahtumia, kuten Latte Art Throw Downeja, Brew Downeja sekä workshopeja ja koulutuksia. Yhdistys on Suomessa myös paremman kahvin ja kahvikokemuksen puolestapuhuja.

19250895_10211698489110590_1507292346_n

Vuonna 2017 SCAE Suomi järjesti Cup Tasters SM, Brewers Cup sekä Vuoden Barista –kilpailut. Näiden kisojen takana on lukemattomia työtunteja, mutta mitä kaikkea niihin tunteihin sisältyy? Kysyimme asiasta kisat järjestäneeltä tehokaksikolta, Jonna Korhoselta ja Viivi Ahtiaiselta.

Maakoordinaattorillamme Jonna Korhosella on pitkä kokemus kahvin parissa työskentelystä. Palattuaan Australiasta Jonnan oli tarkoitus lähteä itse kilpailemaan, mutta päätyikin yhdistyksen uudeksi maakoordinaattoriksi ja sitä kautta järjestämään kisoja. “Jotta kilpailut voidaan järjestää, tarvitaan porukka, joka ne järjestää”, Jonna toteaakin.

Jonnan apuna on ollut tämän vuoden puheenjohtaja Viivi Ahtiainen. Kuten Jonnalla, Viivillä on pitkä historia niin kahvin kanssa työskentelystä kuin kilpailemisestakin. Kilpailuiden toiselle puolelle hän päättyi vuonna 2015, kun hän hyppäsi maakoordinaattorin saappaisiin. ”Vuoden 2016 kisat olivat minun käsialaani. SCAE Suomen puheenjohtajaksi päädyin puolivahingossa viime syksynä. Samalla mahtavaksi uudeksi maakoordinaattoriksi valittiin Jonna Korhonen. Jonnan kanssa järjestimme tämän vuoden skabat yhdessä ja voin varmasti sanoa, että oli parhaiten järjestetyt kisat SCAE Suomen historiassa!”

Kilpailuiden järjestäminen on monen kuukauden työrupeama ja se tehdään tiimityönä. Tehtävälistalla on pitkä liuta asioita tapahtumapaikan järjestämisestä ja sponsoreiden saannista aina kisapöytien kasaamiseen ja tuomareiden kynien hankkimiseen asti. Aikataulu täyttyy helposti tapaamisista sponsoreiden kanssa sekä tuomareiden, kilpailijoiden ja vapaaehtoisten kontaktoinnista. Kilpailuiden pyörittäminen onkin oma ohjelmanumeronsa, sillä päivät ovat usein tarkasti aikataulutettuja.  

Itse kisapäivät ovat pitkiä ja alkavat usein jo paria päivää ennen itse kisoja tuomariston kalibroinnilla. Aamulla käydään päivän ohjelma läpi ja jaetaan päivän vastuut. Sitten laitetaankin homma pyörimään!

Ilman yllätyksiä ei varmaan yhtenäkään vuotena ole selvitty. Viime vuonna Vuoden Barista –kilpailijat joutuivat toteamaan lavan olevan sen verran joustava, että tarkat vaa’at nappasivat värähtelyn heti ja heittelivät tuloksiaan. Tänä vuonna yllätyksenä tuli Brewers Cup –kilpailijoille jaettu mysteerikahvi, jonka seassa oli defect -papuja ja vaati näin baristoilta todellista ammattitaitoa suorituksessaan. Vuoden Barista –kilpailussakin nähtiin jännittäviä hetkiä, kun Jarno Peräkylän suorituksen aikana lavan valot yllättäen sammuivat. Yllättävistäkin tilanteista on siis selvittävä.

Miksi Suomessa ylipäätään järjestetään kahvialan kilpailuja? Kahvikisat ovat vielä tuntematon käsite suurelle yleisölle ja koko homma tuntuukin olevan vielä aika pienen porukan juttu.
Ammattilaisille kisat antavat kuitenkin mielettömän mahdollisuuden oppia lisää kahvista ja kehittää ammattitaitoaan. Suoritukseen valmistauduttaessa baristojen on pohdittava kahvia niin monesta eri näkökulmasta. Esimerkiksi miksi he ovat valinneet kyseisen kahvin, millainen on tarkalleen kahvin makukuvaus ja resepti sekä mitä he haluavat kertoa esityksessään. ”Kisojen järjestämisessä on kyse ammattilaisten taitojen kehittämisestä, mutta myös yhteistyöstä ja verkostoitumisesta. Vaikka lavalla seisoo yksi barista, hänen takanaan on monesti suuri ammattilaisten tiimi”, Viivi osaa kertoa.  

Sen lisäksi, että kisat vaikuttavat alan osaamiseen ja kehittymiseen Suomessa, on niillä myös kansainvälinen merkitys. Edustajan lähettäminen MM-kisoihin luo uskottavuutta Suomen kahvikulttuurille. Suomalaisten menestys MM-lavoilla osoittaa vahvaa ammattitaitoa.

Sekä Jonna että Viivi kertovat, että heille tärkeintä kisojen järjestämisessä on Suomen kahvikulttuurin ja kilpailuiden kehittäminen. Haasteita asettaa myös baristojen motivointi lähteä kilpailemaan sekä kiinnostuksen herättäminen kisoista kahviskenen ulkopuolella. Pitkälle ollaan tultu, ennätyksiä on rikottu niin Cup Tasters kuin Brewers Cup -osallistujien määrissä. Kisojen järjestäminen Helsinki Coffee Festivalin yhteydessä on myös ollut onnenpotku katsojamäärissä.  

Mutta jos palataan vielä hetkeksi mimmeihin kisojen takana. Mikä on ollut hienoin hetki tällä kaudella kisoja järjestettäessä?
Viivi kertoo, että hienoin hetki oli seurata ammattilaisten suorituksia lavalla. ”Kaikki oma työ on ollut preppausta sitä varten, että jokainen kilpailija nousee vuorollaan lavalle näyttämään taitonsa. Monen kuukauden työ palkitaan niiden muutamien minuuttien aikana kun pääsen fiilistelemään baristojen kisasuorituksia.”
Jonna toteaa myös, että kilpailijoiden suoritusten näkeminen kisalavalla on ollut hienointa. Kaiken kohokohta oli, kun Suomen edustajat loistivat Budapestin MM-kilpailuissa. Jonna kiittelee myös vuolaasti saamaansa tukea työnantajaltaan Kaffa Roasterylta toimiessaan maakoordinaattorina. Kiitosta saa myös koko tämän vuoden tiimi: “Tänä vuonna meillä on ollut huikea tiimi, jossa kaikki ovat hoitaneet osansa ennennäkemättömällä tavalla!”

Tämänkin vuoden aherrus palkittiin Suomen hienoilla sijoituksilla Budapestin MM-kisoissa. Brewers Cup –kilpailija Aleksi Kuusijärvi sijoittui maailman 20 parhaan ja Cup Taster –kilpailija Tiina Koivikko maailman 10 parhaan joukkoon. World Barista Championship menestystä joudutaan jännittämään vielä marraskuuhun, jolloin taitonsa pääsee näyttämään Vuoden Barista Jarno Peräkylä. Kisoja (malttamattomana) odotellessa yhdistyksessä aletaan valmistautua tulevaan vuosikokoukseen ja uusiin suunnitelmiin. Ensi kaudella on tarkoitus kehittää toimintaa yhä parempaan suuntaan ja pistää lisää tuulta purjeisiin, joten kannattaa pysyä kuulolla – ja lähteä kilpailemaan ensi vuonna!

 

KUKA?

19398764_10211723164807467_248315969_n

Jonna Korhonen

Maakoordinaattori 2016 –

Kahvikokemus: Aloittanut uransa Gran Delicatossa, josta päätyi muutaman kahvilan kautta Kaffa Roasterylle baristaksi ja sittemmin paahtajaksi. Työskennellyt baristana myös Australiassa. Lähdössä ensi talvena ensimmäiselle alkuperämaa matkalleen Afrikkaan.

Kilpaillut: Cup Tasters & Brewers Cup junioriaikoina
                    Latte Art 2014, 2. sija

 

KUKA?

15940880_10154866745798431_7892852665427760822_n
kuva Liisa Takala

Viivi Ahtiainen

Puheenjohtaja 2016 – 2017

Kahvikokemus: Aloittanut uransa Cafe Aallossa, josta siirtyi Fratelloon. Viimeisimmäksi työskennellyt baristana Good Life Coffeella. Nykyisin intohimoinen toimistokahvinkeittäjä.

Kilpaillut: Latte Art SM 2013, 2. sija
                   Vuoden Barista 2014, 2. sija
                   Brewers Cup SM 2015, 4. sija

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s