#RoadToSeoul

 

Helsinki Coffee Festival huipentui viime keväänä Caffin huippubaristan Jarno Peräkylän voittoon. Kun tämän jälkeen haastattelin Jarnoa keväisenä päivänä Caffilla, valmistautuminen MM-kisatreeneihin oli vasta alkamaisillaan.

Eilen perjantaina Kaffecentralenilla Lauttasaaressa, muutaman rappusen ja oven takana, Jarno veti viimeisiä kisarutiinivetojaan ennen Soulin lavoja. Kisat häämöttävät aivan nurkan takana.

Baristakisoissa on tärkeää, että kilpailijan presentaatio on äärimmäisen selkeä ja ytimekäs. Tuomareille täytyy antaa kaikki olennainen tieto, mutta sen on oltava johdonmukaista, ei liian rönsyilevää. Jarno onkin halunnut perustaa esityksensä selkeään runkoon. Esitys on jaettu osiin, mikä tekee siitä helposti seurattavan ja selkeämmän tuomareille.

Näihin kisoihin valmistautuessa on tehty joitakin muutoksia aiempiin verrattuna. Ensinnäkin, kilpailuihin on treenattu aktiivisesti jo elokuusta lähtien. Aikaisemmin vasta viimeisillä viikoilla Jarno on laittanut kovan treenivaihteen päälle, mutta kokemus on osoittanut, että myös palautumiselle ja levolle kannattaa jättää aikaa.

Kisatiimissä on myös tapahtunut muutoksia. Kaisa Kokkonen on edelleen tiimissä vahvasti Jarnon tukena, mutta lisäksi mukaan on otettu myös kolmas jäsen, Konsta Karvonen. Konsta on ammatiltaan kokki ja hän on lisännyt tiimiin oman ripauksensa oman alan osaamisestaan. Hän on myös hoitanut enemmän sellaisia juoksevia asioita, jotka Jarno on ennen hoitanut itse. Nyt Jarnolle on jäänyt enemmän aikaa keskittyä olennaiseen.

Aikaisempi kisakokemus näkyy myös siinä, että nyt Jarnolla ja Kaisalla on enemmän ymmärrystä siitä, miten tämä homma toimii. ”Tiedämme, mistä pisteet tulee, joten olemme voineet keskittyä niihin asioihin.”

Tänä vuonna pohjoismaiset baristakisaajat ovat pitäneet yhtä aivan erityisellä tavalla. Ruotsin baristamestari Steven Moloney, joka tunnetaan myös mm. Barista Leaguen perustajana, järjesti Göteborgissa Nordic Team Showcase -tapahtuman, joka kokosi yhteen mestarit Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Jokainen kisaaja veti oman suorituksensa läpi, minkä jälkeen he saivat palautetta sekä toisiltaan että tuomareilta. Tuomaristossa oli mukana huippuluokan tuomareita, esimerkiksi World Barista Championshipin päätuomari. Jarno kiittelee, että kommentit olivat todella rakentavia ja jokainen heistä sai kattavat palautteet suorituksistaan.

 

Best espresso I’ve ever tasted?

Kahvialan kilpailussa kahvi on luonnollisesti isossa osassa, senhän ympärillä tämä kaikki pyörii. Joten, millainen kisakaveri Jarnolla on tällä kertaa mukana?

Vielä aamulla en olisi osannut odottaa, että maistaisin tänään mansikan espressokupissani. Jarnon kisakahvi on etiopialainen Yirgacheffen alueelta tuleva natural-prosessoitu Aricha. Sen kasvukorkeus nousee 2 300 metriin asti, mikä on vaikuttanut sen kypsymiseen tuoden olosuhteillaan kasvamiseen lisää haastetta. Tämä vaikuttaa kahvipapuihin tuoden niiden makuun lisää syvyyttä ja kehittyneisyyttä. Jarnon kisapavut tulevat myöhään poimitusta sadosta ja Q-gradereiden pisteytyksessä se sai huimat yli 90 pistettä.

Kahvi on todella tasapainoinen ja makea. Jarno kuvaa sitä ihanteelliseksi kisakahviksi. Kaisa toteaa, että verrattuna viime vuoden Panaman Geishaan, tämä kahvi on todella puhdas ja sen makukirjo on todella selkeä. ”Siinä ei ole mitään omituista!”

Tämän kertaiseen signaturejuomaan idea tuli juuri espresson mansikkaisuudesta. Makua analysoituaan tiimi tuli siihen tulokseen, että tämä maku on nimenomaan metsämansikkaa. Niinpä tiimin Konstalle tuli ajatus: miksei sitten kokeiltaisi metsämansikkaa espresson kanssa?
Ajatus oli hyvä, mutta näihin aikoihin Suomessa kukaan ei löydä metsästä tuoretta mansikkaa, joten tämä vaati hieman luovutta. Siitä ei onneksi tällä porukalla ole puutetta. Osa signaturejuoman mansikka-aineksesta on pyreenä, toinen osa kylmäuutetusta infuusiosta, joka on tehty pakastekuivatuista tuotteista. Joy of North -niminen suomalainen yritys valmistaa pakastekuivattuja marjoja. Menetelmä kuivaa marjan säilyttäen kuitenkin sen rakenteen ja ravintoaineet. Lisäaineita tähän ei käytetä, joten marja säilyy luonnollisena.
Toinen kombo juomaan tulee herasta. Ensiyritys tehtiin voilla, mutta lopputulos ei ollut hyvä. Konsta toi ammattitaitonsa peliin ja teki voista ja turkkilaisesta jogurtista heraa. Ne pelasivat kokonaisuuden kannalta paljon paremmin yhteen. Voin heralla saa helposti makua kahviin, jolloin juomaa ei tarvitse muilla tavoin jatkaa korostaakseen makuja. Jogurtin hera taas tuo hapokkuutta, joka tasapainottaa kokonaisuuden.

Kuvittele triojäätelö: mansikkaa, vaniljaa, suklaata. Kaapaise lusikalla yhdellä vedolla kaikkien makujen läpi. Maista. Se on siinä.
Jos kaikki menee nappiin, kansainväliset tuomarit löytävät juoman makukokonaisuudesta suklaapirtelöä ja tyrnimarjaa.

Jos joku olisi tiivistänyt nerouden yhteen pieneen kuppiin, se olisi tässä.

Samoin voin todeta, että jos joku olisi tiivistänyt nerouden viiteentoista minuuttiin, se oli juuri tänään silmieni edessä: Jarnon ammattitaidossa, presentaatiossa. Kolmessa kupissa, jotka sain eteeni.

j23318561_10212831993327487_729263135_n

Kisojen kulkua voit seurata täältä: https://worldbaristachampionship.org/2017-world-barista-championship-seoul/
Ensimmäisen kerran kisalavalle Jarno nousee torstaina 9.11. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s