Kahviblogi: Uuttaja

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Paljon puhutaan siitä, kuinka kahvialan ammattilaiset pyrkivät kehittämään Suomen kahvikulttuuria ja tekevät lujasti töitä viedäkseen alaa eteenpäin. Mutta ammattilaisten lisäksi kahvin sanomaa vievät eteenpäin myös kuluttajat ja kahvinharrastajat. 

Yksi näkyvimmistä kahvin ilosanomaa jakavista kahvinystävistä on Uuttaja-blogia kirjoittava Juuso Viljanen. Uuttaja-blogi on kerännyt huomiota niin kuluttajien kuin ammattilaistenkin piirissä. Tänä vuonna tämä blogi juhlisti 2-vuotista taivaltaan

Monille meistä Juuso ja Uuttaja-blogi on tuttu, mutta tehdäänpä hänet vähän tutummaksi myös muille. Kuka siis on Juuso? 
– Juuso on kahvi- ja teeintoilija, jonka tiedonjano aiheita kohtaan on pohjaton. Oma innostus parempaa kahvia ja teetä kohtaan yhdistettynä kirjoittamisen intoon johti siihen, että perustin kaiken kansan luettavaksi Uuttaja-blogin. 

Mistä lähti innostus kahviin – ja nimenomaan siihen laadukkaampaan kahviin? 
– Kyllä se oli se varttikilon pussillinen Kenya AA -kahvia, jonka vaimoni osti minulle joulukuussa kolme vuotta sitten Tallinnassa ollessa. Sitruksinen ja hapokas kenialainen teki lähtemättömän vaikutuksen ja siitä oikeastaan lähti se paremman kahvin etsiminen ja asioihin perehtyminen. Kaikki tämä heijastui myös teepuolelle ja aika nopeasti pussiteet hävisivätkin kaapistani ja tilalle tuli irtoteetä.

Mitä haluat blogillasi kertoa lukijoille? 
– Hyvä kysymys. Blogini pointti on alusta asti ollut tuoda omaa innostusta esiin ja jakaa sitä muillekin mahdollisesti asiasta kiinnostuneille. Koska en ole kahvialan ammattilainen, niin blogini näkökulma on ”tavallisen tallaajan” näkökulma sekä teehen että kahviin. Asioita on mahdollista opiskella ja oppia, ja sitäkin olen yrittänyt tuoda osaltaan esiin. Eikä kaikkien laitteidenkaan tarvitse olla niitä satoja euroja maksavia, ammattilaisten käyttämiä härpäkkeitä. Itsekin aloitin blogissani pour over -valmistamisen yksinkertaisesti pikkukattilalla vettä kaatamalla. Se oli todella kömpelöä, mutta sillä hetkellä ei ollut muuta.

IMG_6903
Juuso on ollut kahvi- ja teebloggaajana monessa mukana. 2-vuotissynttäripostauksessaan hän mainitsee vuoden kohokohdikseen mm. maistelutuokiot Pirkanmaan Paahtimolla ja viskikahvicuppingin Kaffa Roasterylla. Ensimmäisen vuoden kohokohtia taasen olivat yhteistyö Slurpin kanssa sekä kahvipisteen hoitaminen Tyyliniekan järjestämässä Kello- ja Tyyli-illassa Tampereella. Juuso on tutustunut paahtimoiden toimintaan ja ollut erilaisissa tapahtumissa mukana.

Mikä on mieleenpainuvin kahvi, mitä olet maistanut ja mikä siitä teki erityisen? 
– Tähän voisi vastata monelta eri kantilta (ja niin itseasiassa teenkin). Jamaica Blue Mountain -maistelu oli mieleenpainuvin siinä mielessä, että kahvilla on kuitenkin oma maineensa luksusluokan kahvina. Makuelämyksenä, jos ei se kaikkein mieleenpainunein, niin ehdottomasti yksi niistä oli Lehmus Roasteryn Muukko, joka on siis intialaista Monsoon Malabar -papua keskipaahtoisena. Lehmus onnistui paahtotyöllään tekemään niin uskomattoman hyvänmakuisen ja mieleenpainuvan paketin, että siitä on paha panna paremmaksi. Toisaalta taas mieleenpainunein kahvi voi hyvinkin olla vappuna 2004 Prahan keskustassa kävelykadun varrella nautittu espresso. Kahvi ei ollut aivan makuelämyksen kirkkaimmasta päästä, mutta yhdistettynä siihen hetkeen, paikkaan ja tilanteeseen se oli huippukokemus. 

Miltä Suomen kahvikulttuuri näyttää kahviharrastajan näkökulmasta? 
– Keskittyneeltä. Valitettavasti 90% paremmasta kahvista ja kahviloista on edelleenkin Helsingissä. Vaikkakin Turku ja Tampere koettavat hiukan iskeä vastaan, mutta aivan samalla viivalla ei vielä olla. Pienpaahtimoiden määrä Suomessa alkaa olemaan jo ilahduttava ja levinneisyyskin aika lailla kohdillaan, mutta mielestäni useammat kahvilat saisivat tarjoilla parempaa kahvia. Sama koskee tottakai teetä. Kahviloiden ja ravintoloiden teetarjonta on valitettavan usein sitä umpisurkeaa pussitettua pölyä ja yhtä usein se on vielä jotain maustettua. 

Niinpä niin. Ammattilaiset tekevät oman osansa, jotta tarjonta ja kulttuuri ottaisi yhä enemmän askelia pois päin umpisurkeasta pussitetusta pölystä, mutta myös nämä asiasta valistuneet ”tavalliset tallaajat” tukevat osaltaan tätä muutosta. Toivottavasti tulevina vuosina meitä hyvää kahvia – ja teetä – arvostavia ammattilaisia ja taviksia on vieläkin enemmän!

dscf0693-768x1152
dscf0797-1020x680
Lopuksi utelin Juuson unelmia ja haaveita blogin suhteen. Mitä haluaisit vielä päästä näkemään ja kokemaan? 

– Olisihan se tietysti upeaa kertoa omasta matkasta jollekin kahvi- tai teetilalle, kun on nähnyt itse sen alkulähteen. Teepuolelta olisi upeaa kokea oikea autenttinen kiinalainen sekä japanilainen teeseremonia paikan päällä (voisin kuvitella kuitenkin, että tällaisessa tilaisuudessa olisi kuvaamisen suhteen jotain rajoituksia). Tottakai myös toivon, että saisin kasvatettua entisestään erilaisten artikkeleiden kirjoa, kehitettyä itseäni kaikilla blogini osa-alueilla ja saisin uusien yhteistyökumppaneiden ja lukijoiden huomion. Enkä pahastuisi mahdollisuudesta tehdä Uuttaja-hommia leipätyökseni. 

Jos yhteistyö Juuson kanssa kiinnostaa, häneen voi olla yhteydessä sähköpostitse: uuttaja@uuttaja.fi

Tai sosiaalisessa mediassa:
Facebook: https://www.facebook.com/uuttaja/
Twitter: https://twitter.com/uuttajablogi
Instagram: https://www.instagram.com/jnazarene_uuttaja/  

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s