Kisakausi 2017 pakettiin – ja uutta putkeen!

Uutta kisakautta aletaan jo kovaa vauhtia viritellä käyntiin.  Viime kaudella järjestimme sekä yhdistyksen virallisia että epävirallisia kisoja. Vuoden kruunasi MM-kisat kesällä Budapestissa ja marraskuussa Soulissa.

Vuoden Barista -kilpailun voittaja Jarno Peräkylä edusti Suomea Etelä-Korean MM-skaboissa. Olemme seuranneet Jarnon matkaa hänen voitettuaan Suomenmestaruuden Vuoden Barista -kilpailuissa Helsinki Coffee Festivaleilla Kaapelitehtaalla huhtikuussa 2017. Kyselimme kuulumiset myös viimeisten treenien aikaan ennen lähtöä MM-lavoille. Luonnollisesti halusimme kuulla, mitkä ovat fiilikset kisojen jälkeen ja miltä siellä toisella puolella maailmaa näytti.

wbc
Kuva Instagram @baristateamfinland

Millainen yleisfiilis kisoissa vallitsi?
– MM-kisoissa vallitsi todella hyvä yhteishenki kaikkien kisaajien välillä. Tuli tavattua paljon uusia tuttavuuksia ja vaihdettua kisakahveja useiden kanssa. Järjestäjät olivat hyvin perillä vastuualueistaan ja kaikki toimi kivasti minimaalisilla aikataulumuutoksilla.

Mitä maailmalla on sellaista, mitä haluaisit tuoda Suomen skaboihin?
– Mielestäni Suomessa järjestetään jo nyt korkeatasoisia kisoja. Meillä järjestäjätiimi on MM-kisoihin verrattuna todella pieni ja silti saamme täytettyä kisojen vaatimukset. MM-kisoissa toki on paljon kisaamisesta innostuneita ihmisiä ja niitä haluaisin nähdä Suomessa enemmän tulevina vuosina. Suomessa olisi kiva nähdä myös esimerkiksi latte art – ja paahtokisat!

Jarno sai kisoissa huikeat kommentit tekniikkatuomarilta. Tekniikan hallinta on baristan työssä tärkeää, ja siinä on varmasti jokaisella opeteltavaa. Mitkä ovat tärkeimmät huomiot ja vinkit muille baristoille – miten hiotaan oma tekniikka täydelliseksi?
– Tekniikkatreenissä tärkeintä on toistojen tekeminen. Tasoittamisen ja tamppaamisen pitää olla opittuna selkäytimessä, koska lavalla niitä ei ehdi miettimään. Hyväksi havaitut tekniikat kannattaa ottaa osaksi jokapäiväistä baarityöskentelyä. Itsekritiikki on tässä myös tärkeää – huonosta tamppauksesta poisoppiminen on yllättävän vaikeaa ja vaatii itsereflektointia.

treenit
Kuva Instagram @baristateamfinland

Kisat ovat todella hyvä opettaja monessa mielessä. Koko prosessissa kehittyy pakostikin ja uusia asioita oppii niin itsestään kuin kahvistakin. Näitä taitoja voi tuoda myös päivittäiseen baristan työhön. Jarnolle konkreettisimmat baristan työssä näkyvät asiat, jotka kisaaminen on hänen työtapoihinsa tuonut, on siisteys. Sotkuisuudesta rokotetaan kisalavoilla, joten omat työskentelytavat täytyy hioa niin, että paikat pysyvät siistinä.
– Paneuduin maidonvaahdottamiseen tänä vuonna erityisen paljon ja olen siihen nyt tosi tyytyväinen. Espresson säätötaito kehittyy maistamalla ja kisoista on ollut sikäli valtavasti apua.

Jarno sijoittui ensimmäisen kierroksen rankingissa sijalle 36. Näin Jarno kommentoi omaa suoritustaan:
– Omassa kisasuorituksessani kävi pieni arviointivirhe, joka maksoi paljon pisteitä. Treeniajalla kalibroitu espressoresepti ei toiminut lavalla ollenkaan, enkä saanut korjattua sitä kuntoon 15 minuutin valmisteluajan puitteissa. Laskin siis aivan liikaa painoarvoa treeniajalla tehdylle valmistelutyölle. Itse suoritukseen olen todella tyytyväinen! Hinkkasimme sitä kuosiin viikkoja Kaisan ja Konstan kanssa ja olen ylpeä meidän kisatiimimme toimivuudesta.
Lainatakseni tuoretta maailmanmestaria Dale Harrisia: Kisaamiseen liittyy paljon asioita, joihin ei itse pysty vaikuttamaan. Nämä asiat voivat mennä pieleen vaikka olisi treenannut kuinka paljon. Kun tämän tosiasian hyväksyy, kisaamista jaksaa paljon paremmin.

Tulevalla kaudella Jarnoa ei nähdä kisalavoilla ainakaan kisaamassa, mutta mahdollisesti Jarnon voi nähdä tuomaripöydän takana. Jarno perusti myös oman yrityksen ja tämä vuosi meneekin sen tiimoilta uusien projektien merkeissä. Ensimmäinen kahvipopup avataankin aivan pian, pysykää siis kuulolla!

”If all baristas were like you I would be un-employed” – Enrico Wurm (tekniikkatuomari, WBC 2017)

20171103_135044_

 

Kisat kuluneena kautena:
Latte Art Throwdown 4.11.2016, Kaffecentralen & Valio, voittaja Pauliina Nyrhinen (La Torrefazione)
Brewdown 28.1.2017, Kaffa Roastery, voittaja Jani Huusko (Caffi)
Cup Tasters SM 7.4.2017, Kaffecentralen & Moccamaster, voittaja Tiina Koivikko (Kahvila Sävy) / MM-sija 10
Brewers Cup 22.4.2017 (Helsinki Coffee Festival), laitesponsori Kaffecentralen/La Marzocco, voittaja Aleksi Kuusijärvi (Kahvila Sävy) / MM-sija 20
Vuoden Barista 23.4.2017 (Helsinki Coffee Festival), laitesponsori Kaffecentralen/La Marzocco, voittaja Jarno Peräkylä (Caffi), MM-sija 36
Latte Art Throwdown 24.11.2017, Paulig Kulma & Valio, voittaja Kris Goodin (Kaffa Rostery)

Ensimmäiset Brewdown -kilpailut järjestetään Kaffa Roasterylla 17.2. klo 18! Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä: https://jonna19.typeform.com/to/o0OM6z

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s