Paulig edelläkävijänä ilmastonmuutosta vastaan

Ilmastonmuutos koskettaa meistä jokaista ja sen vaikutukset ovat laajat. Nämä vaikutukset näkyvät myös kahvialalla. Tänään vielä voimme nauttia kupillisesta hyvää kahvia, mutta joidenkin vuosien päästä kahvikupilliset saattavat olla hyvin harvassa.

Miksi näin? Ensinnäkin kahvi on hyvin herkkä kasvilaji. Erityisesti arabica, jota valtaosa suomalaisista juo päivittäin. Arabica ei siedä paahteista kuumuutta, muttei myöskään liian kylmää. Ihannelämpötila arabican kasvulle on 15-25ºC. Täytyy olla sopivasti sadetta, ei liikaa eikä liian vähän. Ihanteellisin kasvupaikka on vuorilla 1 500 – 2 000 metrin korkeudessa merenpinnasta.

Paahde, kuivuus ja muut säiden ääriolosuhteet eivät tule kysymykseen arabican viljelyssä, mutta juuri nämä asiat tulevat yleistymään ilmaston lämmetessä. Samoin tuholaiset ja kasvitaudit tulevat lisääntymään.

Jos maapallon keskilämpötila nousee 2-2,5 astetta, tämä tarkoittaa sitä, että arabican viljelyyn sopivat kasvupaikat vähenevät puolella vuoteen 2050 mennessä. Saatavuus ja kahvin viljely elinkeinona ovat silloin kriittisesti vaakalaudalla. Samaan aikaan kahvin kulutus suurenee maailmalla niin paljon, että siihen on nykyisilläkin resursseilla haasteellista vastata.

Meidän sponsorimme Paulig on tehnyt jo vuosia tärkeää työtä kehittääkseen tapoja toimia ilmastoa ja ympäristöä mahdollisimman vähän vahingoittaen. Konkreettisia tekoja ovat esimerkiksi siirtyminen Vuosaaressa täysin suomalaiseen biokaasuun, jonka voimalla isot paahtokoneet toimivat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että paahtimon hiilidioksidipäästöt vähenivät 2 700 tonnia vuotta kohti. Luku vastaa 1 300 bensa-auton vuotuisia päästöjä. Tämän lisäksi paahtimot eivät tuota lainkaan kaatopaikkajätettä. Kahvipakkaukset ovat kierrätettäviä ja yhä edelleen Paulig panostaa pakkausten kehittämiseen. Vuonna 1994 pakkausmateriaalien määrä väheni lähes 70%, kun pakkausten kartonkikotelo jätettiin pois. Viimeisen viiden vuoden aikana materiaalien määrä on vähentynyt tästäkin vielä 10%.

Paulig on tehnyt paljon hyvää työtä, mutta yritys haluaa yhä kehittyä ja parantaa entisestään. Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki pakkaukset valmistettaisiin uusiutuvista raaka-aineista. Sen lisäksi Paulig on sitoutunut vähentämään toimintojensa ilmastovaikutuksia vuoden 2020 loppuun mennessä 40% vuoden 2015 päästöihin verrattuna.

Vastuullisuuteen kuuluu paljon muutakin kuin vain puhtaasti ilmasto- ja ympäristöasiat. Paulig on myös ollut mukana lukuisissa kumppanuushankkeissa, joiden tarkoituksena on parantaa viljelijän toimeentuloa. Tästä esimerkkinä International Coffee Partners -hanke, joka auttaa viljelijöitä parantamaan satojaan hyvillä viljelymenetelmillä samalla suojellen luonnonvaroja. Tämä hanke on tavoittanut jo 74 268 viljelijää.

Pauligin tavoitteet ovat kunnianhimoisia ja kaikelle, mitä on jo tehty, ei voi kuin nostaa hattua. Kokosimme yhdessä Pauligin Sustainable Managerin Seija Säynevirran kanssa vinkit, miten paahtimot, kahvilat ja kuluttajat voivat kahvin parissa toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Listasimme vinkit, jotka kaikki voivat helposti ottaa käyttöön ilman suuren suuria investointeja ja myös hieman enemmän panostusta vaativia tekoja niille, jotka haluavat viedä ympäristöystävällisyytensä seuraavalle tasolle.

KAHVILAT & PAAHTIMOT:

Helpot vinkit:
* Panosta mahdollisimman tehokkaaseen resurssien käyttöön
* Valitse uusiutuvaa energiaa aina kuin mahdollista
* Lajittele kaikki mahdollinen jäte
* Suosi valinnoissaan hyviä, vastuullisuuteen panostavia kumppaneita
* Vähennä yrityksessä turhaa energiankulutusta, esimerkiksi sammuttamalla turhat valot ja laitteet

Seuraavat askeleet:
* Esimerkiksi yhteistyöhankkeet viljelijöiden kanssa – viljelijöiden ilmastonmuutokseen sopeutumisen työkalupakki on kaikille avoin: http://toolbox.coffeeandclimate.org/
* Oma sitoumus, esimerkiksi yrityksen hiilijalanjäljen tavoitteellinen pienentäminen


KULUTTAJAT:

Helpot vinkit:
* Keitä kahvia sopiva määrä menekin mukaan – älä siis keitä pannullista, jos juot vain yhden kupin!
* Sammuta kahvinkeitin heti kahvin valmistuttua
* Lajittele kahvinporot biojätteeseen
* Lajittele kahvipakkaus mahdollisuuksien mukaan muovinkeräykseen tai sekajätteeseen, jossa se hyödynnetään energiaksi

Seuraavat askeleet:
* Myös kuluttajat voivat tehdä omia sitoumuksiaan, kuten vaikka oman tai perheen ruokahävikin pienentäminen
* Perehdy vastuullisuuteen kahvin hankintaketjussa ja osta kestävien arvojen mukaan hankittua kahvia


Näillä vinkeillä voimme siis kaikki parantaa toimintaamme, jotta voimme edes yrittää taistella ilmastonmuutosta vastaan! Paulig kehitti meille uhkakuvan – Blend 2080:n, eli kahvittoman kahvin. Kuvitelkaa, jos tulevaisuudessa kahvihyllyt olisivatkin täynnä tätä Pauligin kahvitonta kahvia? Sitähän me emme halua, vai mitä?!!

Kiinnostuitko lukemaan lisää? Tässä muutama linkki:
https://www.paulig.fi/vastuullisuus
Ajankohtaisia kuulumisia yhteistyöhankkeista: https://www.facebook.com/InternationalCoffeePartners/ & https://www.facebook.com/coffeeandclimate/
Lisävinkkejä mm. kierrätykseen: https://www.paulig.fi/kuluttajapalvelu/kuluttajapalvelun-blogi
Pauligin yhteiskuntasitoumus-tietokannassa olevat sitoumukset:
Paulig sitoutuu lisäämään uusiutuvan energian käyttöä operaatioissaan Suomessa &
Paulig sitoutuu tukemaan kahvinviljelijöitä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumisessa
Blend 2080 – kahvi ilman kahvia:
https://www.paulig.fi/kahvijutut/blend-2080-kahvi-ilman-kahvia

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s