Vuoden Barista Suomenmestari 2019: Kaisa Kokkonen

kaisakokkonen

Tänä vuonna Vuoden Barista -kilpailut pidettiin sunnuntaina 17.3. Paulig Kulmassa Paulig Barista Instituutin, Wilfan ja maitosponsori Valion sponsoroimana. Paulig Barista Instituutti oli sponsorina pääosassa näissä skaboissa, kun taas Wilfa vastasi lauantain Brewers Cupin pääsponsoroinnista.

Kilpailijoita Vuoden Barista -kilpailussa oli viisi ja lopulliset sijoitukset näyttävät tältä:
Kaisa Kokkonen (Kaffa Roastery), 505,5p.
Kaapo Paavolainen (Artisan Café), 429,5p.
Guofeng Liu (Andante), 399,5p.
Amir Bardo (Kahviamiraali), 344,5p.
Katri Sahramaa (Espresso House), 299p. (disq.)

Kaisa lähtee siis huhtikuussa Bostonissa pidettäviin MM-kisoihin! Kaisalla on aikaisempaa kisataustaa, muttei niinkään itse kilpailijana. Kaisa on ollut mukana Jarno Peräkylän taustatiimissä ja valmentajana. Kaisa kertoo, että Jarnon kisatessa ensimmäistä kertaa vuonna 2014, hän ei itse ollut vielä kahvin parissa töissä. Hän ei pitänyt espressosta, eikä suostunut maistelemaan espressoja. ”Silloin kisoissa vielä arvioitiin maitojuoman vaahto, joten arvioin lusikan avulla Jarnon tekemien juomien vaahtoa ja tarkkailin, että ne ovat tasalaatuiset jokaisessa kupissa.” Sittemmin Kaisa kiinnostui kahvista itsekin ja on ollut isommassa roolissa. Jarno on voittanut Suomenmestaruuden kaksi kertaa ja Kaisa lähti mukaan MM-kisoihin Dubliniin ja Souliin. Siksi Kaisasta ei tunnukaan, että olisi ihan ensimmäistä kertaa kisaamassa. Esimerkiksi säännöistä on tullut tutumpia.
Kaisa on ollut mukana myös järjestämässä kisoja ja erilaisia tapahtumia. ”Se on tosi hyvä etenkin niille, jotka ovat kiinnostuneita kisaamisesta. Siitä on ollut tosi paljon apua, kun on nähnyt miten kilpailut pyörii ja päässyt näkemään, mitä backstagella tapahtuu. Sinne ei ole pääsyä muilla kuin kilpailijoilla, järjestäjillä ja vapaaehtoisilla.”

20190317_074245

Kaisa kertoo, että yksi isoimmista asioista, mitä hän on oppinut kisoissa mukana kulkiessa ja niihin valmistautumisessa, on se, että säännöt kannattaa todella opetella. Niitä on paljon. On hyvä sisäistää, mitä saa ja mitä ei saa tehdä.
”Toinen asia, minkä olen oppinut, on se että osallistuminen kisoihin on isompi ja mielekkäämpi asia kuin lopputulos. Jos et voita kisaa, ketään ei kiinnosta lopputulos. Se, että osallistuit kisaan, on meriitti itsessään.” Kaisa painottaa, että yhteisö on tärkeämpi kuin se, miten hyvin tai huonosti kisoissa onnistui. ”Se oli ehkä se, miksi uskalsin lähteä kisaan, kun tajusin ettei mokaaminen haittaa.”

Kisaaminen ja niihin valmistautuminen saattaa olla erilaista, kun on itse menossa lavalle kisaamaan. Kysyimme, mikä oli yllättävintä. Kaisa kertoo, että häntä jännitti todella paljon ja on kova hermoilemaan, eikä esimerkiksi viimeisistä treeneistä meinannut tulla mitään. ”Yllättävintä oli, että lavalla tulikin sellainen olo, että pystyn tähän ja se oli tosi hauskaa.” Kaisa kertoo, että rutiinin vetäminen oli ehdottomasti hauskinta lavalla tuomareiden edessä kuin kertaakaan treeneissä.

Treenatessa tekniseen rutiiniin käytettiin vähemmän aikaa, sillä Kaisalle ja Jarnolle on kehittynyt aikaisemmista kisavuosista hyvä runko, josta on myös saatu hyvää palautetta. Tärkein ja vaikein asia oli puheen hiominen. Siihen myös panostettiin ja käytettiin eniten aikaa. Kaisalle oli tärkeää, että puhe tulee itsestä ja tuntuu omalta.

Kaisa on päässyt kisareissuilla maistelemaan paljon kisakahveja. Hän myös pitää Jarnon kanssa Sunday Espresso Clubia, jonne he etsivät mielenkiintoisia kahveja. Miten löytää hyvän kisakahvin ja millainen sen tulisi olla?
”Tärkeää kisakahvissa on se, että se puhuttelee itseä. Sen on oltava sellainen, josta haluaa kertoa.” Kahvissa voi olla esimerkiksi jokin tarina taustalla, jonka haluaa tuoda esille. Etenkin, jos siinä on jotain, mikä koskettaa henkilökohtaisesti. ”Maultaan kahvin on hyvä olla kompleksinen ja kiinnostava. On hyvä, jos siitä jo ensimmäisellä maistolla saa selkeän kuvan, millaisia makuja siinä on.”
Kaisa sanoo myös, ettei kahvin tarvitse olla huippukallis. Toisaalta taas hyvään kahviin kannattaa panostaa. Usein kisakahvien eteen on jo viljelytilalla nähty enemmän vaivaa, jolloin on täysin perusteltua maksaa kahvista enemmän.
Hyvän kahvin löytää maistelemalla paljon. Kaisa vinkkaa myös, että jos se on itselle mahdollista, kannattaa kysellä mitä on tarjolla ja mennä mukaan cuppingeihin.

LRG_DSC00650

Kaisan kisakahviksi valikoitui kolumbialaisen El Obraje -tilan pesty geisha. Kaisa kertoo, ettei varmastikaan olisi valinnut kahvia vain listalta. Hän kysyi Ally Coffeella työskentelevältä ystävältään, olisiko heillä kisakahveja tarjolla. Kaisa sai samplet ja kyseinen geisha osoittautui yllättävän hyväksi.
Tilalla viljellään paljon hyvälaatuista peruskahvia, jonka lisäksi siellä tuotetaan yksi eksklusiivinen specialty-erä. ”Firma, jolta ostimme kahvin, ostaa koko tilan sadon.” Tämä tarkoittaa siis sitä, että toiminta on viljelijän kannalta kestävämpää, kun ensisijaisesti tärkeintä on pitkäaikaiset ja läpinäkyvät suhteet. Vaikka edellämainitut arvot kulkevat laatua edellä, niiden hyödyt näkyvät myös kahvin laadussa. Tilalta oli myös saatavilla paljon tietoa ja Kaisalle järjestyi myös puhelu viljelijä Pablo Guerreron kanssa. ”En olisi uskonut, että lähden näin klassisella kahvilla kisaamaan, mutta se vaan toimii.”
Kisakahvin paahdosta vastasi Kaffa Roasteryn Sandra Halme. Paahtajamestari Mike Akins auttoi profiloinneissa ja Sandra hoiti paahtamisen kisoja varten.

Signature-juoma oli haastavin osuus ja Kaisa myöntää vältelleensä siihen tarttumista ja helposti jättää sen viimetinkaan. Apua juoman rakentamiseen hän kysyi kokki- ja baarimikkokavereilta. He lähtivät katsomaan Foodpairing -kirjan pohjalta, mitkä raaka-aineet sopivat kahvissa esiintyviin makuihin. Jasmiinin ja trooppisten hedelmien maut toimivat hyvin mausteisten, kuten korianterinsiementen kanssa. Niistä tulikin Kaisan signature-juoman pääraaka-aine espresson jälkeen. Korianterinsiemenet, espresso ja hunaja laitettiin kermasifoniin, lisättiin vähän typpeä ja lopputuloksena oli kupliva ja kermaisen makuinen juoma. ”Vähän kuin tonic-pohjaisen juoman makuinen.”
Kaisa vinkkaa, että signature-juomaa rakentaessa kannattaa lähteä miettimään, miltä espresso maistuu. Kisoissa palkitaan siitä, miten maut sopivat espressoon. On hyvä kysellä vinkkejä makujen kanssa työskenteleviltä ihmisiltä. Mutta Kaisa muistuttaa myös, että kahvin todella täytyy olla pääosassa – tämä saattaa helposti jäädä esim. cocktailien kanssa puuhastelevilta huomiotta.

MM-kisat ovat kulman takana, joten valmistautumisesta ei ehdi ottaa lomaa. ”Sain palautetta, että täytyy tehdä rutiinia ihmisten edessä, jotta jännitys helpottuisi.” Näin ollen Kaisa pyrkii tekemään kisavetoja ja treenaamaan yleisön edessä, jotta tottuisi siihen. Läpivetojen lisäksi valmistautumiseen kuuluu paljon kahvin maistelua. Suunnitelmissa Kaisalla on lentää Jarnon kanssa New Yorkiin, jossa heillä on pari päivää aikaa treenata. Kuten aina kahvikisoissa, viimeiset viilaukset reseptiikkaan ja makukuvauksiin voidaan tehdä vasta kisapäivänä.

LRG_DSC00788

”Koitan lähteä sellaisella asenteella, että MM-kisoihin lähteminen on ennen kaikkea hieno kokemus ja mahdollisuus oppia.” Haasteekseen Kaisa mainitsee sen, että hän ei ole kisaajana niin kokenut kuin moni muu kanssakilpailija.

No, nyt yhdet kisat voittaneena, näemmekö Kaisan vielä tulevaisuudessa kisalavoilla?
”Ehkä joo. Viimeiset ajat ennen kisoja oli välillä jopa kamalia. Nyt olo on paljon rennompi. Kisaaminen on kivaa, mutta voi olla, että on hyvä pitää välivuosia.” Kaisa kuitenkin mainitsee, että monesti MM-kisaajille käy niin, että jokin tuomareilta saatu palaute sytyttää heissä kipinän ja he palaavat saman tien kisaamaan parantaakseen suoritustaan.

LRG_DSC00810

”Olen tosi paljon jännittänyt ja ajatellut, että en ikinä kisaa. Mutta nyt kisanneena voin sanoa, että se on asia, mitä kaikkien kannattaisi tehdä!”

 

World Barista Championship 2019 -kilpailut pidetään siis Bostonissa 11.-14. huhtikuuta. Toivotamme Kaisalle hurjasti onnea kilpailuihin ja tsemppiä treeneihin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s