Brewers Cup Suomenmestari 2019: Jani Mikkonen

artisan_jani

Brewers Cup- kilpailut kisattiin Paulig Kulmassa Kluuvissa 16.3.2019. Kilpailut sponsoroi meille Wilfa ja Paulig Barista Instituutti. Kilpailussa oli tällä kertaa upeat 11 kilpailijaa.

Artisan Cafésta tutuksi tullut Jani Mikkonen voitti kilpailun toisen kerran putkeen. Kisojen lopputulos näytti tältä:
Jani Mikkonen (Artisan Café): 150,4687
Tomi Nieminen (Paulig Kulma): 144,4582
Amos Brotherus (Deadline Coffee): 144,312
Ngoc Hoang (Papu Cafe): 140,812
Noora Fisher (Lehmus Roastery): 138,947
Joakim Dyhr (Johan&Nyström): 138,68
Tiina Jokelainen (CafeZoceria): 136,78
Jani Huusko (Caffi): 135,163
Amir Bardo (Kahviamiraali): 135,145
Levi Emanuel De Sousa Nascimento (Cafetoria Roastery): 133,33
Jarkko Issukka (Robert Paulig Roastery): 118,65

Ensimmäistä kertaa Jani kilpaili vuonna 2017. Sen jälkeen Jani on kilpaillut kaksi kertaa ja voittanut molemmilla kerroilla.  Jani kertoo, että kisamenestykselle ei ole mitään niin erityistä syytä. ”Kisaaminen ei ole kisaamista varten, vaan kyseessä on loputon kiinnostus kahviin.” Jani lisää, että hänellä ei ole olemassa ”kisamoodia” ja ”ei-kisamoodia”. 

Viime vuoden voiton myötä Jani pääsi osallistumaan MM-kisoihin Brasiliaan. Mitä Brasilian reissu opetti? ”Kokonaisuutena tosi opettavainen reissu.” Maailmalla ollaan todella tasokkaita ja kilpailun finalistit ovat todella valmiita. Jani painottaa, että Brasilian kisat näyttivät hänelle erityisesti sen, kuinka tärkeitä hyvät kontaktit ja taustatiimit ovat kilpailijoille. ”Brasiliassa saadut kontaktit ja siellä tapaamani ihmiset ovat äärimmäisen arvokkaita.”

LRG_DSC00262

Palataan hetkeksi takaisin Suomen kisoihin. Tämän vuoden Compulsory-kierroksen sokkokahvina oli Good Life Coffeen Aleksi Kuusijärven paahtama vaalea tanzanialainen. Jani kertoo, että kahvi oli hyvin suoraviivainen vaaleapaahtoinen, hyvin selvästi afrikkalainen kahvi. Siitä oli kohtuullisen helppo saada hyvät pisteet. Kahvista ei ollut kovin haastavaa saada uutettua hyvää kuppia, mutta ei kuitenkaan liian helppokaan. ”Compulsorya olen treenannut säännöllisesti vuoden ajan. Oman compulsory-reseptin pitää toimia niin hyvin, että jauhatusasteikossa pitää olla jo alussa yhden asteen sisällä siitä, mikä on lopullinen resepti.” Jani on siis treenannut eri myllyillä ja kahveilla ja lopulta muodostanut oman alkureseptinsä, jota sitten muokkaa tarpeen mukaan.

Jani lähti kilpailuun La Palma & El Tucan -tilan anaerobisella fermentoinnilla prosessoidulla geishalla. Tila sijaitsee Kolumbiassa Cundinamarcan alueella. Tila on aikaisemminkin tuottanut kisakahveja ja niiden eteen on tehty edistyksellistä työtä mm. prosessoinnin saralla. Jani kertoo olleensa pitkään kiinnostunut tilan kahveista ja heidän toimintatavoistaan. Tilalla asiat tehdään viimeisen päälle ja Jani toteaa tämän sopivan häneen omaan tyyliinsä. Jani oli suoraan yhteydessä tilalle ja sai kuulla, että tilan kahveja on saatavilla Collaborative Coffee Sourcelta Norjasta. ”Tilasin samplet ja olin heti myyty.”
Jani kertoo kisakahvin valinnan perustuvan omaan mieltymykseen eikä niinkään ajatukseen siitä, mikä toimii hyvin kisakahvina. Kahvista Jani kertoo, että se on kompleksinen, makea ja kiehtova. ”Siinä jotain erilaista, jaksan innostua siitä joka kerran. Siinä on niin paljon ulottuvuuksia, joita voi kaivella pitkän aikaa.”

20190316_173746

Jani on aina kisannut V60-suodatinmenetelmää käyttäen. Janin mukaan keraamisilla suodattimilla saa ylivoimaisesti eleganteimman ja voimakkaimman hapokkuuden esille ja varsinkin kompleksisten kahvien syvyys tulee parhaiten esiin.

MM-kisoihin Jani kertoo ehtivänsä valmistautua paremmin. SM-kisoihin hän joutui aikataulusyistä lähtemään ”perusreseptillä”. Nyt resepti on laitettu uusiksi. Vesi oli myös SM-kisoissa kotimaista lähdevettä, mutta nyt Jani on ehtinyt testata erilaisia vesikombinaatiota. Presentaatioon Jani kertoo myös hakevansa parempaa otetta ja kiinnittävänsä huomiota makukuvauksiin ja customer service -pisteisiin.

Mikä tulee olemaan Janin suurin haaste MM-kisoissa Bostonissa?
”Voittaa maailmanmestaruus.” Tämän lisäksi Jani mainitsee, että haasteellisinta on saada uudessa ympäristössä kaikki palikat toimimaan. Kaikesta täytyy saada paras irti.

LRG_DSC00573

 

Brewers Cupin MM-kisat pidetään Bostonissa 11.-14.4.2019. Toivotamme Janille paljon onnea Bostoniin! Seuraamme tuloksia SCA Finlandin medioissa, pysy siis kuulolla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s