Vuoden Barista

Vuoden Barista -kilpailussa jokaisen kilpailijan tulee tarjoilla 15 minuutin aikana 4 makutuomarille 4 espressoa, 4 maitojuomaa ja 4 identtistä espressopohjaista alkoholitonta signature-juomaa.

Nämä säännöt ovat tiivistelmä alkuperäisistä englanninkielisistä säännöistä. Säännöt päivittyvät vuosittain, joten olethan tarkkana minkä vuoden sääntöjen perusteella kilpailut järjestetään! Ilmoitamme aina kilpailijoiden infokirjeissä, millä säännöillä kilpailut käydään.

OSALLISTUJAT

Vuoden Barista -kilpailuun voi osallistua kuka tahansa alan ammattilainen, joka on Suomen kansalainen tai todistettavasti työskennellyt tai opiskellut Suomessa kahden vuoden ajan. Kilpailijan tai hänen edustamansa yrityksen tulee olla SCAEn jäsen.

KILPAILU

Kilpailijoiden suoritukset arvioi neljä makutuomaria, kaksi tekniikkatuomaria ja päätuomari.

15 minuutin aikana jokaisen kilpailijan tulee tarjoilla 4 makutuomarille 4 espressoa,
4 maitojuomaa ja 4 identtistä espressopohjaista alkoholitonta signature-juomaa, yhteensä siis 12 juomaa.

Kilpailija voi itse päättää juomien tarjoilujärjestyksen, mutta yhden kategorian juomat (esimerkiksi kaikki espressot) on tarjoiltava kerrallaan.

Kilpailija voi tarjota kategorian juomat kuten haluaa (esimerkiksi yksi tai kaikki neljä kerrallaan). Makutuomarit aloittavat juomien arvioinnin heti, kun ne on tarjoiltu.

Kaikkien kategorian neljän juoman tulee olla sisällöltään samanlaisia.

Kaikki kategorian neljä juomaa tulee valmistaa samasta kahvista.

Eri kategorioiden juomat voi valmistaa eri kahveista.

Kilpailijat voivat valmistaa kilpailun aikana niin monta juomaa kuin haluavat. Vain tuomaristolle tarjoillut juomat arvostellaan.

10295897_861940407213301_9001232483483992879_o
Vuoden Barista 2015 -kilpailun tuomaristo kuva Ella Horko

JUOMAT

Katso juomien määritelmät englanninkielisistä säännöistä.

KILPAILUN KULKU

Kilpailualueella on kaksi identtistä kahvimyllyä ja espressokonetta. Laitteille on annettu numerot 1 ja 2. Kaikille kilpailijoille määrätään kilpailuaika ja -kone. Jokaisen kilpailijan suoritusaika on 45 minuutin mittainen. Siihen sisältyvät:
– 15 minuutin valmisteluaika
– 15 minuutin kilpailusuoritus
– 15 minuutin puhdistusaika.

LAITTEET, TARVIKKEET JA RAAKA-AINEET

Kilpailijan tulee käyttää lavalla olevaa sponsorin tarjoamaa espressokonetta. Työasemalla on myös sponsorin tarjoama kahvimylly. Kilpailija voi tuoda omankin myllynsä.

Kilpailija voi tuoda enintään kaksi sähkölaitetta, joita hän käyttää kilpailusuorituksensa aikana. Hänen on ilmoitettava niistä etukäteen kilpailun järjestäjälle.

Kilpailijoiden käytettävissä on espressolaitteen ja kahvimyllyn lisäksi jääkaappi, knock box, maitoa ja tarjoiluvaunu sekä erillisestä pyynnöstä blenderi.

SCA Finland suosittelee, että kilpailijat tuovat mukanaan mahdollisimman suuren osan suorituksessaan tarvitsemista välineistä ja raaka-aineista. Kilpailun järjestäjä ei vastaa kilpailijan tuomien laitteiden ja tarvikkeiden turvallisuudesta.

Kilpailijoiden tulee tuoda tarvitsemansa kahvi, lisäsähkölaitteet (enintään 2), tampperi, shottilasit, höyrytyskannut, kupit ja aluslautaset (vähintään 12 kpl), lusikat, signaturejuoman raaka-aineet, servietit, vesilasit (4 kpl), vesi, pyyhe/puhdistusliina, tarjotin, tuomaripöydän koristeet sekä halutessaan kahvimylly, blenderi, maito.

Alkoholia ei saa käyttää.

VALMISTAUTUMINEN

Kilpailijan on osallistuttava SCA Finlandin kilpailupäivänä järjestämään infotilaisuuteen.

Järjestäjä osoittaa kilpailijalle harjoitteluajan, joka ilmoitetaan etukäteen.

Kilpailija voi käyttää esityksessä valitsemaansa musiikkia. Kilpailijan tulee halutessaan toimittaa käyttämänsä musiikki hyvissä ajoin järjestäjille. Kilpailijan täytyy antaa musiikista vastaavalle tarkat ohjeet oikean soittolistan soittamisesta.

Lavalla saavat kilpailijan valmistelu-, kilpailu-, ja puhdistusaikana olla vain kilpailija ja kilpailun toimitsijat.

VALMISTELUAIKA

Valmisteluajalla kilpailija järjestää kilpailupaikan suoritustaan varten. Kilpailijan on itse käytettävä tarjoiluvaunua. Vaunuun ei saa koskea enää kilpailuajan alettua.

Kilpailija voi tehdä harjoittelushotteja valmisteluaikana. Kuppeja voi esilämmittää valmisteluaikana, mutta niissä ei saa olla vettä kilpailuajan alkaessa.

Barista ei saa ylittää 15 minuutin valmisteluaikaa.

KILPAILUAIKA

Ajanotto aloitetaan ja lopetetaan, kun kilpailija sanoo ajanottajalle ”aika”.

Kilpailuajan alussa kilpailija esittelee itsensä makutuomareille ja päätuomarille. Kilpailija voi valmistella tuomaripöydän, ellei hän ole tehnyt sitä valmisteluaikana.

Kilpailijan on tarjoiltava vettä makutuomareille.

Järjestäjän osoittama runner siivoaa pöydän (kupit, aluslautaset sekä lusikat) päätuomarin merkistä, kun juomat on tarjoiltu ja arvosteltu.

Ajanotto lopetetaan, kun kilpailija itse on antanut lopetusmerkin. Jos viimeinen juoma on tarjoiltu ennen kuin 15 minuuttia on täynnä ja kilpailija antaa lopetusmerkin, ajanotto pysäytetään.

Jos kilpailija ei ole valmis 15 minuutissa, hän saa kuitenkin jatkaa suoritustaan. Kokonaispisteistä vähennetään yksi piste jokaista ylimennyttä sekuntia kohden. Pisteitä voidaan vähentää korkeintaan 60. Jos kilpailijan kilpailuaika ylittää 16 minuuttia, suoritus hylätään.

Kilpailija ei saa keskustella kilpailuajan jälkeen tuomariston kanssa. Juontajan kanssa keskustelu on sallittu.

Sivusta neuvominen ei ole sallittu valmistelu- tai kilpailuaikana. Yleisö, apubarista, kannustajat tai muut tiimin jäsenet eivät saa auttaa baristaa kilpailuaikana. Jos kilpailija on unohtanut laitteitaan tai tarvikkeitaan, hänen tulee noutaa ne itse valmisteluaikana. Kilpailijan neuvominen tai avustaminen valmistelu- tai kilpailuaikana saattaa johtaa hylkäykseen.

PUHDISTUSAIKA

Kun kilpailija on tehnyt suorituksensa, hänen tulee puhdistaa kilpailupaikka. Apubaristat voivat auttaa tarjoiluvaunujen sekä myllyn ja sähkölaitteiden kuljettamisessa.

11061973_861940190546656_7111258643847293635_o
Ia Hyttinen valmistaa espressoja signaturejuomaansa kuva Ella Horko

TUOMARISTO

Tuomaristo koostuu seitsemästä tuomarista:
– päätuomarista
– kahdesta tekniikkatuomarista sekä
– neljästä makutuomarista.

Päätuomarin tehtävät:
– valvoa tekniikkatuomarin ja makutuomareiden toimintaa
– huolehtia, että tuomarit arvioivat kilpailijaa ammattimaisesti ja sääntöjen mukaisesti
– huolehtia, ettei kilpailijan suoritukselle ole esteitä (kuvaajia, henkilökuntaa jne.)
– maistaa juomia kun makutuomarit ovat maistaneet ja arvioineet ne
– arvioida kilpailijaa päätuomarin lomaketta käyttäen
– huolehtia suoritusten ajanotosta ja pistelaskusta
– varmistaa, että tuomarit täyttävät lomakkeet selvästi ja tarkasti.

Tekniikkatuomarit täyttävät teknisen suorituksen pistelomakkeen. Makutuomarit täyttävät makutuomarin pistelomakkeen.

ARVOSTELUPERUSTEET

Kilpailupaikka

Tekniikkatuomarit arvioivat kilpailupaikan siisteyden kilpailuajan alussa ja lopussa

Maun arviointi

Pisteitä annetaan juomien mausta. Juomia arvioidaan myös käytettyjen raaka-aineiden ja juomatyypin perusteella. Maun on oltava harmoninen (makeus, karvaus, hapokkuus ja aromaattisuus tasapainossa). Kilpailijat ilmoittavat ja kuvailevat suorituksen aikana suullisesti tuomaristolle, miksi he valitsivat kyseisen kahvin, kahvin paahtoprofiilin, espressosekoituksen rakenteen, päämaut, signature-juomassa käyttämänsä raaka-aineet sekä juomiensa idean.

Juomien arviointi

Pisteitä annetaan juoman, kuppien, lasien ja tarvikkeiden ulkonäön perusteella. Lisäksi arvostellaan kuppien ja aluslautasten puhtautta, juomien koostumusta, luovuutta ja esitystyyliä.

Tekninen osaaminen

Pisteitä annetaan teknisestä tietämyksestä ja osaamisesta espressokoneen ja myllyn käytössä.

Yleisvaikutelma

Tuomaristo antaa pisteitä myös baristan antamasta kokonaisvaikutelmasta: hänen taidoistaan, juomien mausta ja esittämisestä sekä omasta esiintymisestä.

MUUTA

Apubaristat

Jokainen kilpailija saa tuoda mukanaan oman apubaristan. Tarvittaessa SCAE Suomi järjestää kilpailijalle apubaristan. Mikäli kilpailija ei tuo omaa apubaristaa, tulee hänen ilmoittaa asiasta vähintään kaksi viikkoa ennen kilpailua. Apubarista ei saa osallistua suoritukseen millään tavalla. Kilpailija itse esivalmistelee, valmistelee sekä tarjoilee juomat. Apubaristat auttavat tarvikkeiden kuljettamisessa esiintymislavalle ja sieltä pois, sekä tuomareiden maistamien juomien pois keräämisestä. Apubaristat saavat auttaa valmisteluissa, jotka tehdään suorituksen ulkopuolella.

Lisää tietoa kilpailusta ja säännöistä löytyy World Barista Championship -sivulta.

 

 

4 comments

  1. Onko SM-baristakisoissa erilainen pisteytys koskien yliaikaa, koska tuon linkin takaa löytyvistä vuoden 2009 säännöissä puhutaan yksiselitteisesti 1piste/sekuntti pois kokonaispisteistä?

    Samoin englanninkielisissä säännöissä lukee hylkäyksen tulevan minuutin yliajan jälkeen, kun taas näissä suomenkielisissä kerrotaan hylkäysrajan olevan kaksi minuuttia.

    -Mikko-

    • Kiitos Mikko hyvästä huomiosta! Vuoden Barista -kisassa noudatetaan WBC-sääntöjä, mutta valitettavasti emme ole ehtineet päivittää suomenkielisiä sääntöjä nettiin. Päivitämme ne loppuvuoden aikana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s