Vuoden barista -kilpailuun valmistautuminen

  • Lue säännöt huolella ja käy ne läpi jonkun kanssa. Kysy lisää epäselvyyksistä SCAE Suomen maakoordinaattorilta tai kilpailuiden tuomareilta hyvissä ajoin ennen kilpailua.
  • Huomioi asusi, anna persoonallisuutesi näkyä.
  • Suunnittele teemasi tarjoilulle, kokonaisuus syntyy pienistä asioista. Ole huolellinen!
  • Tee asiat sydämestäsi ja luota itseesi. Se maistuu juomassa.

LISTA

Tee lista kaikesta tarvitsemastasi:

  • espressokupit
  • cappuccinokupit
  • signature-juoman astiat
  • lusikat
  • servietit
  • sokeri + astia
  • juomalasit ja kannu
  • kannut
  • knockbox?
  • mylly?
  • pakkaaja ja alustaharja tms. puhdistukseen
  • liinat tms. siivoukseen, muista erilliset kisaan ja harjoitteluun
  • maitoastia
  • (siivousliinat, höyryputken puhdistusliina + mahdollinen alusta tms.)
  • (koristeet)
  • (kilpailupöydän mitat > liinan yms. pöydän katteen koko)
  • (kiillotusliinat)

OPETELTAVAA

  • Katso kisasuorituksia maailmanmestaruuskisoista ja ota oppia! http://www.worldbaristachampionship.com
  • Tuomareiden ohjeet!!! Tärkeintä on ymmärtää, mitä sinulta odotetaan ja miten saat pisteitä mistäkin.
  • Kilpailu mittaa ammattitaitoasi, joten vain harjoittelemalla tehdään mestareita! Töissäkin voit ajatella, että teet jokaisen juomasi kilpailusuoritukseen, jolloin saat harjoitusta koko ajan. On tärkeää, että otat aikaa ja harjoittelet kunnolla.
  • Tee kokonaisuudesta itsesi näköinen, on rennompi olla :)
  • Harjoitellessasi kilpailusuoritukseen pidä apubaristasi mukana koko ajan. Voitto tulee yhteistyöllä. Apubaristan tehtävä on hoitaa, että sinulla on kaikki tarpeellinen kunnossa, eikä mitään puutu. Näin voit keskittyä suoritukseesi sataprosenttisesti.
  • Opettele rauhoittumaan.
  • Muista hengittää!
  • Kirjoita koko suorituksesi askel askeleelta, liike liikkeeltä, pienintä yksityiskohtaa myöten paperille. Lue ja käy suoritusta mielessäsi läpi aina, kun et harjoittele fyysisesti. Tämä edesauttaa minimoimaan virheet ja tuo varmuutta. Näin itse kisasuorituksen aikana ei tule tilannetta, että unohtaisit mitä olit tekemässä. Suoritus on rutiini, joka pitää tulla selkärangasta.
  • Pyydä harjoittelukerroillesi kavereita, asiakkaita, ihan ketä tahansa katsomaan suoritustasi. Näin pääset turhasta jännityksestä eroon ja saat arvokasta palautetta suorituksesi parantamiseen.
  • Suunnittele tarjoilullesi teema, kokonaisuus syntyy pienistä asioista. Ole huolellinen!
  • Huomioi asusi, anna persoonallisuutesi näkyä.
  • Opiskele kahvisi. Mitä, mistä, miksi jne.
  • Maito. Opettele oikeat annostukset. Ota mukaasi vain tarkat mitat. 4 samanlaista cappuccinoa on vaativa suoritus!
  • Espresson pakkaaminen, tasalaatuisuus. Käytä vaakaa apunasi.
  • Tutustu kilpailulaitteeseen. Pyydä saada harjoitella sillä etukäteen. Kisasuoritus ei saa kaatua siihen, että laite on vieras.
  • Kilpailu on loistava tilaisuus itsellesi parantaa ammattitaitoasi.
  • Tee asiat sydämestäsi ja luota itseesi. Se maistuu juomassa.
  • Sinulla on 15 minuuttia aikaa antaa tuomareiden ymmärtää koko kahvin prosessi sinun näkökulmastasi.
  • Juomia valmistaessasi et voi puhua. Ei myöskään kannata puhua liikaa. Mieti, miten kerrot asiasi tuomareille, niin että he ymmärtävät, että sinä olet ymmärtänyt asiasi.
  • Singnature-juoma. Muista, että kahvi on tärkein maku ja muiden makujen tulisi vahvistaa/parantaa/täydentää kahvistasi löytyviä aromeja. Käytä kokkia tai kondiittoria apunasi jos suinkin mahdollista. Mitkä maut toimivat? Jälleen kerran kahviin tutustuminen kannattaa.
  • Tee itsellesi taustamusiikki, joka ajoittaa tekemisesi, on osana teemaa, rauhoittaa sinua…
  • Pyydä apua tarvittaessa.
  • (Kellota suoritustasi ja valutusaikoja – kilpailusuorituksessa valutusaikaa mittamaan/varmistamaan kannattaa ehkä ottaa kello.)
  • (Piirrä ”kartta” tai suunnittele muutoin, missä järjestyksessä pidät suorituksessasi tarvittavat tavarat.)
  • (Ovathan astiasi sääntöjen mukaiset?)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s